"Mijn team vindt mij te dominant. Dat zei een collega tegen me en hij adviseerde zelfsturing. Ik ben iemand die snel knopen doorhakt en vertelt hoe het moet. En dat is nodig om fouten te voorkomen. Ambitie past bij me en ik wil graag de overhand hebben, winnen, want het gaat om het resultaat. Ik zie de zin van zelfsturing niet in, want dat kan nu niet gezien de drukte. Hoe kom ik toch minder dominant over?"
"Met de wetenschap van nu…" Zo worden veel excuses ingeluid. Voor verkeerde inschattingen, onjuiste besluiten, foute beslissingen. Natuurlijk: wie alles van tevoren weet, kan met een kwartje de wereld rond. Maar wie zou dat durven? Erop vertrouwen dat je alles weet? Dat de nieuwe realiteit bestendig is en dat de werkelijkheid zich niet onverwacht tegen je keert… Wat zou het zijn, dat je eventueel tegenhoudt? Want hoe werkt dat eigenlijk, beslissingen nemen?
"In mijn functies heb ik niet veel uitdagingen in het leidinggeven gekend. Alles ging me wel vrij gemakkelijk af. Maar nu heb ik met een verandering van functie te maken die inhoudelijk een brug te ver is. Ik weet nu niet hoe ik het moet aanpakken en vraag me af of ik het wel moet doen. Het is nu of een stap voorwaarts maken of achteruit."
"Mijn functie verandert en ik weet niet goed waar ik aan toe ben. Ik merk dat er nieuwe mensen worden aangenomen, met technische kennis en net afgestudeerd. Dat baart mij zorgen, want aan mijn eigen ontwikkeling heb ik weinig gedaan. De medewerkers hebben zelf wel trainingen gevolgd. Ik vrees dat ik moet gaan investeren, voor het te laat is. Waar moet ik op letten?"
Complimenten hebben meer impact dan vaak wordt verondersteld. Elk compliment is welkom, maar er zijn ook complimenten die écht het verschil maken en die mensen nooit meer vergeten. Frank van Marwijk legt uit waardoor cmplimenten onvergetelijk worden.
"Bij mijn beoordeling kreeg ik te horen dat ik beter moet presteren en mijn medewerkers ook. Ik werd gewezen op mijn verantwoordelijkheid om hen beter te laten functioneren. Ik ben zelf ook niet tevreden over het functioneren van mijn medewerkers. Ik doe wat ik kan, maar de motivatie om zich te verbeteren ontbreekt. Ze lijken tevreden met wat ze doen. Hoe ga ik hiermee om en zorg ik dat ik het beter doe?"
"Ik zie onze collega-bedrijven zich aanpassen aan duurzaamheid en andere eisen van de markt. Wij moeten ook die kant op, ook richting onze werknemers. In het verleden beslisten onze werknemers zelf over hun opleidingsbudget, maar daarbij kiezen ze niet voor de juiste opleidingen, die aansluiten bij dit nieuwe beleid. Hoe verander ik dat?"
Mensen zeggen vaak dat ze "druk, druk, druk" zijn. Ze hebben zogenaamd een groot gebrek aan tijd. Volgens John Vrakking gaat het echter zelden om tijdgebrek, waar deze mensen mee stoeien.
"In een project werk ik langdurig samen met iemand die invloed heeft, goed is in zijn vak, iets te zakelijk is en toch sympathiek kan zijn. Nu, na een aantal jaar, heb ik vraagtekens heb over de samenwerking. Informele afspraken die eerder gemaakt zijn over vergoedingen lijkt hij vergeten. Hij handelt manipulatief, liegt, gaat duidelijk voor zijn eigen belang en is vrij zwart-wit in zijn denken. Ik voel me ondermijnd en niet serieus genomen. Hoe kom ik hieruit?"
Een compliment in ontvangst nemen lijkt niet zo moeilijk. Gewoon dankjewel zeggen volstaat eigenlijk al. Maar het kan beter: door er een extra dimensie aan toe te voegen, verbetert u uw relaties en krijgt u bovendien nóg meer complimenten. In dit artikel vindt u vijf tips voor het goed ontvangen van complimenten.
"Op een vergadering merkte ik dat er al een datum is geprikt voor overleg over een belangrijk onderwerp, waar ik me maar bij moet aansluiten. Ik moet mijn afspraken daarvoor afzeggen. Met mij is niet overlegd. Dit patroon herhaalt zich al heel lang en ik heb er genoeg van. De ervaring ik ook nog dat ik altijd stipt op tijd ben, maar moet wachten op anderen. Mijn agenda en tijd lijkt te worden gedicteerd door anderen. Wat kan ik daaraan doen?
"Hoewel ik alles in huis heb op papier, lukt het me niet om promotie te maken tot senior leidinggevende. Na diverse interne sollicitaties , kom ik tot de conclusies dat ik echt iets moet veranderen om de volgende stap te maken. De feedback is vaak dat ik niet ondernemend genoeg ben. Ik ben een snelle denker, deskundig, kan goed managen, zie trends aankomen en kan zaken goed relativeren. Hoewel ik wat afstandelijk overkom, ben ik in principe vrij toegankelijk. Wat moet ik doen?"
Onderzoek dat management coaching goed werkt heeft vaak een hoog 'wij van wc-eend'-gehalte. John Vrakking doet zelf-onderzoek naar de vraag of coaching werkt. Hij stelt: het werkt, maar...
"Een tijd geleden heb ik een investeringsfout gemaakt en dat kost het bedrijf veel geld. De investering bleek een luchtbel. Ik ervaar het als gezichtsverlies, ook naar mijn teamleden toe. Sindsdien merk ik dat ik me terugtrek. Ik ben bang dat de fout ten koste gaat van mijn carrière. Ook merk ik dat ik constant op mijn hoede ben en ik ben uitgeput als ik thuiskom. Hoe ga ik om met deze fout in mijn positie?"