Bedrijven die duidelijke strategische keuzes maken en deze consequent doorvoeren, zijn succesvoller dan bedrijven die van alles een beetje doen. Dat stelde ooit oerstrateeg Michael Porter. Het klinkt zo voor de hand liggend: wie kiest, heeft succes. Wie echter dieper in het onderwerp strategie duikt, verdwaalt per direct. Tien antwoorden op dito domme vragen over strategie.
1. Sinds wanneer praten we over strategie?
Strategie is zo oud als de weg naar Rome. Of beter: de weg naar Athene. Strategie is afgeleid van het Griekse woord strategos, een samenvoeging van de termen "stratos" (leger) en "agein", dat leiden of leiding geven betekent. In Athene bestond omstreeks 500 voor Christus het "oorlogskabinet" uit tien "strategoi", bestuurders van de Griekse stad die elk een stam vertegenwoordigden.
2. Liggen krijgskunde en ondernemings- strategie zo dicht tegen elkaar aan?
In zekere zin wel: oorlog is een botsing van grote belangen en commercie is dat ook. Veel oorlogen hadden zelfs afzetgebieden of toevoer van grondstoffen als voornaamste inzet. De Chinezen verwoorden het nog wat stelliger: de markt is een slagveld (Shang chang ru chang).
3. Waar bestaat strategie uit?
Strategie bestaat uit een aantal componenten. Simpel gezegd is het de manier waarop middelen worden ingezet om doelen te bereiken. Niets meer en niets minder. Maar in dat ene zinnetje zit wel veel. Er zit tactiek in, het gereedschap en de gestelde doelen. En die doelen worden ook nog eens herleid uit een visie, een hoger doel. Hoe moeilijk kan eenvoud zijn?