zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Drie inzichten om effectiever te leren

Door: Frank van Marwijk
 
Een mens is nooit te oud om te leren, wordt vaak gezegd. Feitelijk kunt u ook niet anders. Elke dag leren we nieuwe dingen, maar sommige dingen blijven hangen; andere niet. We lijken daar niet altijd invloed  op te hebben. Soms onthouden we de meest onnozele dingen. Op andere momenten lukt het niet om de meest cruciale informatie op te slaan in ons geheugen of die daaruit op te diepen. Toch kunt u daar wel wat aan veranderen. U kunt leren hoe u zinvolle informatie beter kunt onthouden en zorgen dat de opgeslagen data ook  op het juiste moment weer naar boven komt. Eerder leerde ik u al een les over het geheugen die u nooit meer zult vergeten (weet u die nog?). Vandaag ga ik in op het verschil tussen het leren van informatie op school en het leren in de praktijk. Wat kan dat onderscheid ons vertellen over hoe we het meest effectief iets nieuws kunnen leren? 

Geslaagd!
Als u nu naar buiten loopt ziet u tussen alle oranjeversiering af en toe een vlag met een tas eraan. Daar woont een tiener die geslaagd is voor zijn of haar examen van de middelbare school. Dat is een geweldige prestatie. U denkt er misschien aan terug hoeveel moeite het uzelf soms kostte om alle benodigde informatie tot u te nemen om dat tijdens een examen weer op te hoesten. U vraagt zich wellicht ook af hoe u het er nu af zou brengen als u plotseling getoetst zou worden op die kennis. Zou u dan nog steeds glorieus slagen? Waarschijnlijk niet. Veel van de kennis die u opdeed op school lijkt met de jaren te zijn vervaagd. Dit betekent overigens niet dat u weinig meer weet over die tijd. Als iemand u bijvoorbeeld een klassenfoto laat zien kunt u probleemloos nog de namen van uw klasgenoten benoemen. En als u vandaag een liedje op de radio hoort dat destijds een hit was, kunt u de tekst nog zonder moeite meezingen. Zonde van mijn geheugencapaciteit, noemde mijn vader dat vroeger, als ik iets meezong dat ik hoorde op de radio. Je kunt je aandacht beter op je schoolwerk richten, zei hij dan. Die onnodige data neemt alleen maar ruimte in, vond hij Maar werkt dat wel zo?
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10