U bent uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie. De uitnodiging is veelbelovend: ‘Graag heffen wij samen met u het glas op het nieuwe jaar’. Er wordt u een gezellig samenzijn met collega’s beloofd, waarbij u elkaar het beste kunt wensen onder het genot van een drankje en een hapje. U besluit erheen te gaan. Een nieuwjaarsreceptie is een feestelijk moment waarbij u collega’s eens onder andere omstandigheden kunt ontmoeten. U vindt het ook belangrijk om te gaan omdat u weet dat het een gelegenheid bij uitstek is om te netwerken met collega’s van andere locaties en andere afdelingen die u normaal niet vaak ziet.
De domper op de feestvreugde
Bij de ingang wordt u een glas champagne uitgereikt met het verzoek daar nog niet van te drinken, maar te wachten op een gezamenlijke toast. Op de tafels staan hapjes klaar, maar ook die moeten op zich laten wachten. Dan wordt er om stilte gevraagd. De directeur treedt naar voren en heet iedereen welkom. Vervolgens houdt hij een speech waarin hij terugblikt op het afgelopen jaar. Hij bespreekt achtereenvolgens de financiële situatie van het afgelopen jaar, de projecten waarmee uw organisatie actief is geweest en noemt de vertrokken en nieuwe medewerkers. Vervolgens blikt hij vooruit op het nieuwe jaar waarbij hij het heeft over voortzettende trends, vernieuwing, marktkansen en samenwerking met potentiële partners. In de tussentijd staat u maar met uw glas in uw hand.