Vraag "Momenteel hebben wij weer enkele vacatures en zijn wij druk aan het werven en selecteren. In een oriënterend gesprek krijg ik meestal een redelijk goede indruk van een kandidaat maar soms is er wat twijfel. De keuze van kandidaten is niet zo ruim dat je zo'n twijfelgeval gelijk wilt afwijzen. Welke mogelijkheden zijn er om kandidaten te screenen zonder dat je direct van een bureau gebruik moet gaan maken. Diploma's, referenties en legitimatie liggen voor de hand maar hoe ver kan/mag je als werkgever gaan?"
Antwoord Het werven en selecteren van mensen is een vak apart en inderdaad wil je de twijfels elimineren bij je keuze in het proces van selecteren. Als werkgever wil je zeker meer informatie dan diploma’s, referenties en legitimatie.
Zelf doen Als je werving en en selectie serieus oppakt, dan wil je daar wellicht een procedure voor opzetten. Het begint er al mee dat je duidelijk hebt wat voor kandidaten je zoekt, maar ook welke kandidaten op lange termijn passen bij je bedrijf. Ook duidelijk hebben wat je niet zoekt helpt al. Daarna is het sollicitatiegesprek belangrijk. Met name de gespreksvoering. Welke vragen heb je, wat wil je precies weten en wat laat je de kandidaat zelf horen vertellen? Hoe ga je om met de informatie die je krijgt. Hoe persoonlijk kun je zijn? Is de kandidaat bereid de nodige vaardigheden aan te leren? Hoe observeer je de kandidaat op houding en gedrag. Hoe leg je een dossier aan, wat is de verdere procedure (bewaartermijn in portefeuille etcetera)?
Meerdere gesprekken
Vaak zie je dat mensen meerdere gesprekken nodig hebben om tot een gedegen beslissing te komen. Laat bij twijfel iemand nog een keer op gesprek komen en zelf een derde keer. Zorg ervoor dat meerdere mensen het gesprek met de kandidaten voeren.