Iedereen heeft wel eens gedachten die hij vanwege de omstandigheden liever niet hardop uitspreekt, maar die hij wel wil delen met een bepaalde aanwezige. Fluisteren met zachte stem van achter je hand is erg opzichtig en in een dergelijke situatie niet altijd mogelijk. Daarom proberen mensen elkaar dingen over te brengen zonder daarbij te hoeven spreken. Iemand kan een oogje toeknijpen, zijn wenkbrauwen optrekken of een pruillip maken om subtiel zijn mening aan een ander te laten weten. Deze non-verbale onderonsjes komen in zakenbesprekingen vaak voor en kunnen zeer bepalend zijn voor de meningsvorming. Het is nuttig om dit fluisteren met lichaamstaal te leren herkennen en wellicht zelf te gebruiken.
Geheime communicatie Lichaamstaal is een belangrijk communicatiemiddel als het gaat om overbrengen van gevoelens en om de onderlinge relatie te verduidelijken. Behalve dit is lichaamstaal handig in situaties waar het niet mogelijk is om te spreken of waar woorden ontoereikend zijn. Met gebaren kunt u gemakkelijk afstand overbruggen of u verstaanbaar maken in een lawaaierige ruimte. Ook als er niet gesproken mag worden – bijvoorbeeld tijdens een radio-opname – is het handig om toch informatie te kunnen uitwisselen.
Verder bestaat er nog een andere situatie waarin non-verbale communicatie erg zinnig is. Tijdens een vergadering kunt u – vooral met uw ogen en uw mimiek – aan één bepaalde persoon laten blijken wat u ergens van vindt zonder dat iedereen dat in de gaten heeft. Een deelnemer aan de vergadering kan als doel hebben steun te krijgen voor zijn mening over het agendapunt en tegelijkertijd de goede relatie met anderen willen behouden. Vaak wordt het één met woorden gecommuniceerd en het ander met subtiele lichaamstaal gecommuniceerd.
Geheime uitwisseling aan de vergadertafel Tijdens een vergadering komen verschillende mensen bijeen. De meningen lopen vaak uiteen.