Vraag: "Mijn beste medewerker zit in de financiële problemen. Ze krijgt het ene na het andere loonbeslag, gas en licht werden afgesloten etcetera. Ik heb haar inmiddels al een paar keer geholpen door geld te lenen, maar dat lijkt niet te helpen. Ze is nu gescheiden en woont bij haar ouders, een probleemgezin. Ik heb haar gezegd dat ze hulp moet zoeken, maar dat doet ze niet. Ik heb met haar te doen, ik hoop dat ze er weer bovenop komt. Als ik haar ontsla, betekent dat haar einde. Wat kan ik doen?"
Antwoord: Volgens mij heb je al te veel gedaan, zonder resultaat. Ik denk dat er nu een andere oplossingsstrategie gezocht mag worden.
Maatschappelijk bewust ondernemen versus hulpverlening
Als werkgever ben je al heel ver gegaan. Ik ben een voorstander van maatschappelijk bewust ondernemen en heb een voorkeur voor organisaties die zorgen voor de persoonlijke ontwikkeling van hun personeel. Ruimte voor persoonlijke effectiviteit, draagt bij aan de zakelijk effectiviteit. Het gaat wel om de balans hierin als werkgever. Als je alleen het ene doet, zonder het andere voor ogen te hebben, dan ben je meer als hulpverlener bezig.
Sta stil bij de vraag hoever jouw verantwoordelijkheid gaat. Wat je nu doet is het persoonlijke stuk uitermate centraal stellen en een stuk verantwoordelijkheid van je werknemer uit handen nemen. Zij belooft veel. Jij zet dingen op papier, maar houd jezelf en de ander er niet aan, terwijl het probleem complexer wordt. Het werkt dus niet.