zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Weg met de sleur! Zo maakt u uw werk weer opwindend

Door: Frank van Marwijk
 
Niet iedereen verveelt zich even snel. Een routineklus wordt niet door alle werknemers even saai gevonden. Routines zijn nodig om uw dagelijkse werk soepel te doen verlopen, maar zonder enige variatie kan uw favoriete werk veranderen in een ondraaglijke sleur. Valt u ten prooi aan sleur? Doe de sleurtest en lees de tips!

Veel mensen kiezen een nieuwe baan vanwege het inspirerende karakter daarvan. 'Dit werk biedt mij een interessante uitdaging' zegt menig sollicitant tijdens zijn sollicitatiegesprek. Het geeft mensen veel voldoening om nieuwe dingen te ontdekken en positief bij te dragen aan ontwikkelingen. Een nieuwe werkomgeving biedt meestal veel diversiteit, maar het is maar de vraag of u na enkele jaren in dezelfde functie nog steeds zoveel afwisseling ervaart. Routines zijn nodig om uw dagelijkse werk soepel te doen verlopen, maar zonder enige variatie kan uw favoriete werk veranderen in een ondraaglijke sleur. Valt u ten prooi aan sleur? Doe de sleurtest en lees de tips!

Wanneer wordt uw werk sleur?
Niet iedereen verveelt zich even snel. Een routineklus wordt niet door alle werknemers even saai gevonden. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die het geen probleem vinden om elke dag weer hetzelfde te doen. Toch is aangetoond dat variatie in het werk leidt tot betere gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Naast gebrek aan waardering is sleur één van de grootste veroorzakers van burnout. Of u uw werk ervaart als een sleur heeft niet alleen met de werkzaamheden zelf te maken, maar ook met de manier waarop u daar tegenaan kijkt. Verder is het belangrijk om de omgeving waarin u dit werk verricht in ogenschouw te nemen. Heeft u veel contact met anderen in uw werk, gaat u vaak de deur uit, vindt u variatie op andere momenten? Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat u uw werk als minder eentonig ervaart. U ondervindt ook minder sleur in uw werk als uw privé-leven u voldoende afwisseling biedt.

Doe de sleurtest
Wilt u weten of ú sleur ervaart in uw leven en werk, doe dan de sleurtest:

1. Ik sta elke dag om dezelfde tijd op en volg dezelfde routines.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

2. Tijdens mijn ontbijt eet ik altijd één boterham met zoet en één boterham met hartig.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

3. Ik volg een programma op televisie dat ik geen dag zou willen missen.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

4. Bij de Chinees heb ik geen menukaart nodig; ik neem namelijk altijd Foe Young Hai.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

5. Ik draag op mijn werk altijd een blauw pak, want dat kleurt het mooist bij mijn stropdas.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

6. Ik werk elke dag standaard een half uur over.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

7. Ik lees alleen boeken van een bepaald genre (zoals romans of vakliteratuur).
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

8. Elke woensdag ga ik steevast naar de bridgeclub.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

9. Ik sta elk jaar op dezelfde camping in Spanje.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

10. Het hindert mij enorm dat ik steeds weer hetzelfde doe.
o Altijd o Meestal o Soms o Nooit

Heeft u drie of meer vragen met ‘altijd’ of ‘meestal’ beantwoord? Dan geeft u dit een aanwijzing voor het hebben van ingebakken gewoontes die uw leven saai kunnen maken. Het kan ook zijn dat de vragen u herinneren aan andere situaties die u het gevoel geven dat u altijd hetzelfde doet. Dit maakt allemaal niet uit, tenminste, als u bij vraag tien heeft geantwoord dat het u niet hindert. Pas als u er hinder van heeft dat er weinig variatie in uw dagelijkse patronen merkbaar is, heeft u echt last van sleur. Sleur heeft niet alleen te maken met de eentonigheid zelf, maar ook met uw beeldvorming daarbij.

Kijk naar het geheel
Als u sleur ervaart kunt u er zelf van alles aan doen om dat te veranderen. U kunt variatie aanbrengen in de volgorde waarin u uw werkzaamheden doet. U kunt nieuwe projecten starten. U kunt lunchen op een andere plek en u kunt via een andere route naar uw werk rijden. Variatie in werkomgeving, kleding en eetpatroon kunnen uw leven ook kleuriger maken. Maar soms zit de verandering van de sleur niet in de daden, maar in de manier waarop u naar het geheel kijkt.

Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld het woord sleur als ze hun seksuele relatie beschrijven. Relatietherapeuten hebben hun handen vol aan de begeleiding van stellen die hun (seks)leven eentonig vinden. Menig liefdeskoppel zoekt zelf de oplossing van dit probleem in de toepassing van allerlei variaties in bed. Dit werkt soms korte tijd. Meestal blijken er ook andere dingen aan de hand binnen de relatie die het gevoel van sleur veroorzaken. De partners blijken bijvoorbeeld in de loop van de tijd slechter met elkaar te zijn gaan communiceren en doen ook minder andere leuke dingen met elkaar. Als de partners weer op een andere manier naar elkaar kunnen kijken, kunnen ze ook zonder ingewikkelde standjes van elkaar genieten.

Zo is het vergelijkbaar op uw werk. Ervaart u uw dagelijkse werk als een sleur, kijk dan ook eens naar het geheel: werkt u nog steeds prettig met uw collega’s? Meent u dat uw werk ergens toe bijdraagt? Voelt u zich voldoende gewaardeerd? In dat geval zijn de eentonigheden beter te verdragen dan wanneer dat niet zo is. Als u op uw werkplek werkelijk niets meer kunt vinden wat u boeit, is het belangrijk om de werkcultuur en -sfeer drastisch te veranderen of anders te vertrekken. U bent in uw leven niet gebonden aan brood met jam, maar u zit ook niet vast aan één werkplek.

De tweede golf
In april vorig jaar leerde ik u een handige methode voor systematische herhaling: De tweede golf. Lees deze week mijn negenendertigste artikel voor Managersonline.nl: Herken de elf roddeltypes in uw team
Frank van Marwijk
www.lichaamstaal.nl


Klik hier voor meer artikelen van Frank van Marwijk.

Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

Wilt u een bepaald onderwerp met betrekking tot lichaamstaal en/of communicatie aan Frank van Marwijk voorleggen? Mail ons dan uw suggestie.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10