Ik werk als teamleider op een servicedesk. Eén van mijn teamleden is erg vergeetachtig. Om dingen gedaan te krijgen moet ik vaak bij hem langs om de status te weten. Laatst is hem gevraagd om een laptop op te halen, maar dat had hij ook vergeten. De laptop is toen gestolen. Ik heb al vaak gespreken met hem gehad en hij belooft dat hij er aan zal werken, maar tot nu toe zonder resultaat. Wat kan ik doen?
Vraag: Ik werk als teamleider op een servicedesk. Eén van mijn teamleden is erg vergeetachtig. Om dingen gedaan te krijgen moet ik vaak bij hem langs om de status te weten. Laatst is hem gevraagd om een laptop op te halen, maar dat had hij ook vergeten. De laptop is toen gestolen. Ik heb al vaak gespreken met hem gehad en hij belooft dat hij er aan zal werken, maar tot nu toe zonder resultaat. Wat kan ik doen?
Antwoord: We zijn allemaal wel eens wat verstrooid, maar als je op je werk als vergeetachtig staat aangeschreven, dan kan dat ook desinteresse of een slordige werkhouding aangeven. Hard werken moet wel het juiste resultaat opleveren. Als je vergeetachtigheid bent, kun je dat opvangen. Door bijvoorbeeld activiteiten op te schrijven en die te checken. Daarnaast is het vreemd dat jij bij de medewerker langs moet gaan als teamleider om de status te weten van activiteiten. Daar spreekt in ieder geval ook geen vertrouwen uit. Zo leer jij hem niet om zijn gedrag te veranderen. Je zult hem dus toch moeten aanspreken.
Wie stuurt wie? Je vangt twee vliegen in een klap als jij even duidelijker stuurt, omdat een vergeetachtige medewerker meer sturing nodig heeft. En nu stuurt hij eigenlijk jou: jij volgt. Praten en het aan hem overlaten heeft geen zin meer. Ik zou om te beginnen de zaak omdraaien. Je spreekt af dat hij één keer per dag bij jou langskomt om te rapporteren. Zo help je de medewerker zijn werk te managen. Zoek hierbij uit waar hij zo hard aan werkt en hoe efficiënt dat hij dat doet. Daarnaast checken jullie samen de status van zijn werkzaamheden. Door zo te handelen, help je hem om prioriteiten te bepalen en structuur aan te brengen in zijn werk en ben jij beter op de hoogte van zijn functioneren. Als teamleider van de afdeling servicedesk wil je natuurlijk dat klanten geholpen worden. Je kunt je niet permitteren dat een medewerker, juist op een afdeling waar je klanten tevreden moet houden, vergeetachtig is.
Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.
Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.
Vraag het Asha Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht. Naam
Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)