Vanaf 1 januari 2002 is de energiemarkt voor een grote groep bedrijven geliberaliseerd. Dit artikel geeft u een handvat voor het opzetten van een energiebesparingsproject. Met gratis stappenplan (download).
Vanaf 1 januari 2002 is de energiemarkt voor een grote groep bedrijven geliberaliseerd. Wat betekent dit voor u? Dit artikel geeft u een handvat voor het opzetten van een energiebesparingsproject. Een gratis stappenplan voor een energie-besparingsproject kunt u onderaan dit artikel downloaden.
Doelgroep In januari 2001 werd de markt al opengesteld voor grootverbruikers. Sinds 1 januari 2002 is de markt voor u echter ook geopend indien uw doorlaatwaarde groter is dan 3 x 80 Ampère. Betaalt u jaarlijks meer dan 15.000 Euro dan behoort u hoogstwaarschijnlijk tot de doelgroep en is het zinnig om eens kritisch naar uw leverancier te kijken.
Energie als product Energie is een bijzonder product omdat het zich niet goed laat opslaan. Dit betekent dat productie direct moet worden verbruikt. Indien u de leverancier informatie kunt geven om de productie beter af te stemmen op de afname, kunt u zich als klant aantrekkelijk maken. Het gaat hierbij om informatie over de volgende factoren:
Verbruik
Stabiliteit
Flexibiliteit
Verbruik Op uw maandnota’s vindt u informatie over uw verbruik. Belangrijke informatie bij het bepalen van het verbruik is het verwachte verbruik in kWh, het benodigde vermogen en de stabiliteit gedurende verschillende tijdsintervallen. Voor de analyse van de stabiliteit kunt u voor een gedetailleerd beeld meetapparatuur inzetten. Op de nota’s vindt u echter ook informatie over de maximale belasting. De belangrijkste verbruiksfactoren zijn de inzet van:
Airconditioning & Verwarming
Verlichting
Machines
ICT (Computers & beeldschermen)
Stabiliteit De stabiliteit in uw verbruik kunt u op verschillende manieren vergroten. In dit artikel worden de meest voorkomende methodes kort toegelicht:
Stapelen Door uw afname te stapelen met de afname van andere partijen vergroot u de stabiliteit. Hierbij zijn partijen met een tegengesteld patroon het meest aantrekkelijk. Een bedrijf dat ‘s morgens meer verbruikt dan in de middag is bijvoorbeeld een aantrekkelijke partner voor een bedrijf met een piekbelasting in de middag en avonduren.
Verbruiksmanagement Door apparatuur optimaal af te stellen kunt u het verbruik stabiliseren. Een goed geïsoleerd pand laat u bijvoorbeeld niet te veel afkoelen zodat de verwarming ‘s morgens niet op volvermogen aan hoeft. De piek belasting van uw verwarming kunt u bijvoorbeeld ook afstellen tussen 6:30 en 7:30, voordat het personeel de computers aandoet.
Warmtekrachtcentrales Warmtekrachtcentrales stellen u in staat om een overschot aan energie gedurende dalbelasting of goedkope uren tijdelijk op te slaan. Dit overschot kan worden ingezet tijdens de piekuren van de belasting.
Flexibiliteit Veel bedrijven kunnen helaas weinig substantieel hun energie verbruik verplaatsen naar de goedkope daluren (‘s nachts). Goed verbruiksmanagement is er wel opafgestemd de mogelijkheden hiervan te optimaliseren. Sommige bedrijfstakken met een 24-uurs bedrijf hebben hiervoor meer mogelijkheden.
De Besparing Het besparingspotentieel bestaat uit twee onderdelen:
1. Een optimale invulling van de afname factoren. 2. Een lagere prijs van uw leverancier.
Door stap 1 ontstaat vaak al een eerste besparing. Met deze eerste stap in handen kunt u tevens optimaal de prijsonderhandeling in.
De prijs die u betaalt voor energie is als volgt opgebouwd:
Energie: de daadwerkelijk afname van kWh’s.
Netwerk & Distributie: een vast tarief voor de netwerkbeheerder.
Heffingen: door de overheid opgelegde heffingen.
Enkel het deel “Energie” is vrijgegeven. De Staat beheert vooralsnog het Nederlandse hoogspanningnet, voor het gebruik hiervan worden vaste vergoedingen in rekening gebracht. Door deze tweedeling zal bij overstap uw meter aangepast moeten worden. Als alternatieven voor uw huidige leverancier zijn verschillende opties beschikbaar: traditionele nutsbedrijven, buitenlandse energiebedrijven met een vertegenwoordiging in Nederland, tussenpersonen, en inkoopcombinaties. Bent u een grootverbruiker dan kunt u ook direct op de energiebeurs (APX) inkopen.
Handige Links Handige links op het gebied van energiebesparing vindt u hier.
Klik hier om de checklist 'Stappenplan Energiebesparing' te downloaden
Bob Oord
Bob Oord is partner bij CostFocus, een facilitair kostenadviesbureau, gespecialiseerd in het realiseren van kostenreducties. Met kennis en ervaring op het gebied van energie management kan CostFocus u op basis van “no cure, no pay” helpen met het realiseren van een besparing op de energienota. Voor Managersonline.nl schrijft hij de komende weken een serie artikelen over kostenbeheersing.