Sinds de term 'balans werk/privé' is uitgevonden, is druk-druk-druk niet meer hip. Maar ontstressen, hoe doe je dat? Met minder inspanning meer bereiken, da's nog een hele kunst. Zeven tips van Michel Hoetmer.
Wie wil dat niet: meer bereiken, maar minder energie verbruiken. Probeer de volgende zeven suggesties eens uit.
1. Maak een lijstje met dingen die u moet doen Keer op keer blijkt dat succesvolle mensen deze simpele techniek toepassen. Noteer uw taken op een vel papier. Schrijf ze allemaal op. Vervolgens gaat u de taken ordenen in volgorde van belangrijkheid. De belangrijke en urgente taken komen bovenaan te staan. Zorg dat u deze taken in ieder geval uitvoert. Ga vervolgens uw lijstje af. Maak eerst een taak af voordat u aan een nieuwe taak begint.
2. Delegeer taken die door anderen kunnen worden uitgevoerd Vraag uzelf steeds af: hoe kan ik op dit moment mijn tijd zo nuttig mogelijk gebruiken'. U kunt de volgende benadering kiezen. Bereken uw uurloon en verdubbel het. Nu heeft u het bedrag dat u uw werkgever ongeveer per uur kost. Vraag u tenslotte bij al uw activiteiten het volgende af: stel dat ik mijn uurloon voor deze activiteit zelf zou moeten betalen, is het een goede of slechte investering? Indien het een slechte investering is, probeert u de taak te delegeren, anders gaat u er mee door (en maakt het snel af).
3. Plan uw dag van te voren Ruim aan het einde van elke dag tijd in voor het plannen van de volgende dag. Op deze manier kunt u zich rustig aan uw vrije tijdbesteding overgeven. Onder het motto: geen zorgen voor de dag van morgen!
4. Plan uw dag rond interrupties Het is een utopie om te denken dat u nooit gestoord zult worden. Het leven zit vol verassingen. Houd hiermee van te voren rekening. Veel interrupties zijn niet zo onverwacht als ze lijken. Plan nooit een belangrijke taak op een tijdstip waarop u kunt verwachten dat u wordt gestoord. U kunt onverwachte interrupties nooit voorkomen. Maar u kunt er wel alvast tijd voor inruimen. U voorkomt hiermee dat u te enthousiast bent in uw planning en aan het einde van de dag teleurgesteld moet constateren dat het weer niet is gelukt.
5. Maak gedurende enkele dagen een logboek Hou enkele dagen nauwgezet bij hoe u uw tijd verbruikt. Ga vervolgens eens op uw gemak bekijken welke tijd nuttig en welke tijd niet nuttig is besteed. Pas de volgende regel toe: zou ik met wat ik nu weet opnieuw hetzelfde doen? Indien 'nee' dan schrapt u deze taak voortaan van uw programma! Deze vraag kunt u stellen bij alles wat u doet. Men noemt dit in het Engels 'zero based thinking'. Beoordeel uw activiteiten (ook in uw vrije tijd) op dezelfde manier.
6. Maak u niet druk, maar ga over tot actie Veel mensen maken zich druk over van alles en nog wat. Maar druk maken is niet hetzelfde als druk zijn. Alleen het gevoel dat u er bij heeft is wellicht hetzelfde. Vraag uzelf steeds af: 'is het echt belangrijk dat ik dit doe?' Verschuif de nadruk van louter bezig zijn naar resultaten.
7. Wees zeker van u zelf Laat uzelf niet te zeer beïnvloeden over hoe anderen over u denken. Onlangs was ik bij een presentatie van Emiel Ratelband. Gedurende zijn verhaal liep de zaal voor meer dan de helft leeg. Emiel trok zich er helemaal niets van aan. Hij ging onverstoorbaar door. Uiteindelijk deed hij het allemaal voor de mensen die wel zijn verhaal wel op prijs stelden. De mensen die bleven hadden er geen spijt van. Dat was voor hem voldoende reden om door te gaan.
Michel Hoetmer
Michel Hoetmer is directeur van het opleidingen- en coaching bureau SalesQuest. Voor Managersonline.nl verzorgt hij tweewekelijks de column Wie trekt er aan de touwtjes?.