zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Programmeer uw hersenen 's nachts

Door: Michel Hoetmer
 
Computers kun je programmeren. Kan dat ook met de menselijke hersenen? Jazeker, stelt Michel Hoetmer. En doe dat bij voorkeur 's nachts, want dan hebben ze het niet zo druk. Zo stapt u de volgende dag met het goede been uit bed.

In de psychologie worden de menselijke hersenen regelmatig vergeleken met computers. Op zich is dit geen slecht idee. En in vele opzichten is de vergelijking ook correct. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Stelt u zich eens de volgende situatie voor. U heeft besloten om thuis, in alle rust, een belangrijk project voor te bereiden. U zit druk te tokkelen op het toetsenbord van uw computer en heeft niet in de gaten dat uw kleine zoontje binnensluipt. Plotseling wordt het scherm zwart. Een aardigheidje van zoonlief. De belhamel heeft de netwerkschakelaar omgezet en u was eventjes vergeten uw bestand op te slaan. Weg werk! U heeft uren voor niets gezwoegd. De hel breekt los en de grappenmaker wordt krijsend naar een ander vertrek verbannen. U blijft alleen achter met de brokken.

Hersenen kun je niet uitzetten
Onze hersenen zijn altijd actief. Er bestaat niet zoiets als aan of uit knop. Ook in uw slaap blijven uw hersenen functioneren. Wat er 's nachts precies gebeurt is nog steeds grotendeels een raadsel. Maar één ding lijkt wel zeker, terwijl u slaapt is uw onderbewuste druk bezig de ervaringen van de vorige dag te verwerken. Een van de bewijzen dat uw hersenen actief blijven, is het verschijnsel van de droom. Nu dringt zich een interessante vraag op, zou het ook mogelijk zijn uw brein te programmeren terwijl u rust? En als dit mogelijk is, kunt u het dan in uw voordeel gebruiken?

Neem de proef op de som
Probeer het volgende zelf eens uit. Concentreer u op de gedachte dat u morgen om precies zeven uur zult opstaan. Herhaal deze gedachte net zo lang totdat u in slaap valt. Vergeet vooraf niet uw wekker uit te zetten. Om eventuele schadeclaims te vermijden, raad ik u aan om deze test uit te voeren in een nacht voorafgaande aan een vrije dag. Zelf deed ik deze proef met enige ongeloof, maar waarachtig, de volgende dag werd ik rond zevenen wakker. Een unieke prestatie, want ik ben bepaald geen ochtendmens!

Met het goede been ín bed stappen
Als het mogelijk is uw brein te programmeren voordat u in slaap valt, dan opent dit compleet nieuwe perspectieven. Uw laatste gedachte van die dag, heeft direct invloed op uw eerste gedachte van de volgende dag. De bekende uitspraak: 'met het verkeerde been uit bed stappen' krijgt een volledig andere betekenis. Niet de manier hoe u uit bed stapt is van belang, maar hoe u er de vorige nacht bent ingestapt!

Wellicht vraagt u zich af of ik niet goed bij mijn hoofd ben. Voordat u deze conclusie trekt verzoek ik u nog even verder te lezen. Jaren geleden werkte ik voor een bank. Ik maakte die dag iets mee waarvan elke kassier gruwelt: ik kwam bij de telling van mijn kas f 100 tekort. Mijn collega's en ik deden alles om het verschil te vinden, maar niets werkte. 's Avonds in bed lag ik er weer aan te denken, het liet me maar niet los. Uiteindelijk viel ik dan toch in slaap. Na enkele uren werd ik plotseling wakker. Er was blijkbaar een alarmbelletje in mijn hoofd afgegaan en ineens wist ik waar die honderd gulden was gebleven. Ik had ze tijdelijk ergens in een la gestopt en was het glad vergeten!

Ruil uw negatieve gevoelens in voor positieve
Als u depressief tussen de lakens duikt, is de kans groot dat u de volgende dag in een slechte bui opstaat. Want u heeft uw onderbewustzijn negatief geprogrammeerd. Het gevolg is dat u het zicht op uw positieve doelstellingen verliest en uitsluitend nog maar denkt aan wat er mis kan gaan. Dit was het slechte nieuws. Maar wat zou er gebeuren als u de negatieve gedachte voor het slapen gaan omruilt voor een positieve? Concentreert u zich eens op een plezierige gedachte voor het slapen gaan. Denk aan iets leuks wat u de volgende dag gaat ondernemen. Uw onbewuste gaat met deze plezierige gedachte aan het werk. De gedachte wordt als het ware uitvergroot en het is aannemelijk dat u de volgende dag met een heerlijk gevoel opstaat.

En het slechte nieuws dan?
Maar, zult u tegenwerpen, ik heb makkelijk praten. Want er zijn wel degelijk dingen misgegaan, hoe daarmee om te gaan. Dan heb ik een tip voor u: vertrouw uw problemen toe aan een stuk papier. Schrijf op wat u dwars zit en neem u voor deze problemen de volgende dag aan te pakken. Noteer ook deze afspraak met u zelf op het vel papier. Laat deze nare gedachten vervolgens rusten. Ze staan immers op papier en dat is uw geheugensteun. Parkeer vervolgens uw brein in de ruststand met een prettige gedachte en u stapt nooit meer met het verkeerde been uit bed!

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer is trainer en organiseert op woensdag 28 november een interessante workshop over het onderwerp Overtuigen en beïnvloeden. Voor Managersonline.nl verzorgt hij tweewekelijks de column Wie trekt er aan de touwtjes?.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10