zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Dokter, hoe staat het met mijn Private Balanced Scorecard?

Door: Fred Akkerma
 
Vat krijgen op uw persoonlijke besoignes is geen sinecure. In tegenstelling tot de situatie op uw werk heeft u geen marktonderzoeksafdeling die u vertelt dat het tijd wordt om van baan te wisselen, voor vragen van klanten of andere relaties heeft u geen callcenter ter beschikking en een secretaresse voor de administratieve klusjes is er al helemaal niet bij. U staat er helemaal alleen voor. Net als iedereen. Maar hoe weet u nou hoe u er 'objectief gezien' voor staat. Of u zich wel of geen zorgen moet maken en waarover. Het antwoord: de Private Balanced Scorecard.

Hét managementinstrument van nu heet de Balanced Scorecard. Het grote enthousiasme voor dit concept heeft waarschijnlijk te maken met het holistisch aandoende karakter ervan. Zeker in theorie lijkt de vier-eenheid van financiële resultaten, interne processen, lerend vermogen en klantwaardering een handige tool om een organisatie of een afdeling in de juiste richting te bewegen. Met vallen en opstaan wordt het in vrijwel elke zichzelf respecterende organisatie geïmplementeerd. Met een beetje creativiteit is de scorecard ook heel geschikt om vat te krijgen op een heel andere organisatie: uw persoonlijk leven.

Want waar maakt u zich zoal niet druk om? En misschien nog wel belangrijker: waar maakt u zich niet druk om? De hypotheek, uw promotiekansen, de schoolprestaties voor uw kinderen, uw Montignac-dieet. Noem maar op. Maar neemt u wel genoeg tijd voor ontspanning, voor aandacht voor uw kinderen, familie of vrienden. En uw eigen gezondheid, vaart die er wel bij? Vragen te over; d’r komt nog heel wat kijken om een normaal leven te leiden.

Private Balanced Scorecard
Vat krijgen op uw persoonlijke besoignes is geen sinecure. In tegenstelling tot de situatie op uw werk heeft u geen marktonderzoeksafdeling die u vertelt dat het tijd wordt om van baan te wisselen, voor vragen van klanten of andere relaties heeft u geen callcenter ter beschikking en een secretaresse voor de administratieve klusjes is er al helemaal niet bij. U staat er helemaal alleen voor. Net als iedereen. Maar hoe weet u nou hoe u er 'objectief gezien' voor staat. Of u zich wel of geen zorgen moet maken en waarover. Het antwoord: de Private Balanced Scorecard.

Leg u zelf eens langs de meetlat van de vier scorecard-dimensies.

Financieel perspectief
Het financiële perspectief van uw private balanced scorecard geeft aan in hoeverre u in staat bent in uw materiële behoeften te vervullen. Net als bij een onderneming is het van belang dat de toekomstige cash flow (arbeidsongeschiktheid, pensioen) zeker is gesteld en er een gezonde verhouding is tussen uitgaven en inkomsten. Het financiële perspectief behelst derhalve:

- hoogte en gemiddelde groei van uw jaarlijks inkomen
- toekomstzekerheid van uw inkomen (dienstverband, verzekeringen)
- verhouding tussen uw inkomsten en uitgaven
- verhouding tussen uw vaste kosten (premies, afschrijving) en variabele kosten

Extern perspectief
Het externe perspectief (bijvoorbeeld klantloyaliteit of marktaandeel) is voor organisaties een indicator voor de te verwachten toekomstige cash flows. Hoe beter en intensiever de relatie met klanten, hoe gunstiger de toekomstperspectieven. Als privépersoon heeft u geen klanten, althans daar gaan we maar even van uit. Maar wel een hoop andere externe relaties. Voor u als persoon zijn dat wellicht de relaties met uw partner, uw kinderen, familie, maar natuurlijk ook de relatie met uw werkgever. Voor iedereen zullen dat soort relaties anders liggen, maar dat anderen mede-bepalend zijn voor uw persoonlijk welzijn en succes, staat buiten kijf. Mogelijke maatstaven voor het ‘Relatieperspectief’ zijn dan ook:

- waardering door uw partner en kinderen
- hoeveelheid vrienden en kennissen
- waardering door uw werkgever
- waardering door uw naaste familie en vrienden

Mocht één van die relaties nu te wensen over laten, denk dan eens na over de remedie die bij klanten vaak goed werkt: geef aandacht!

Intern perspectief
Bij het interne perspectief van de balanced scorecard veelal gekeken wordt naar aspecten als ziekteverzuim, medewerkerstevredenheid, kwaliteit en ICT. Voor u persoonlijk geldt dat eigenlijk niet anders. Hoe zit u in uw vel, bent u lichamelijk gezond? En geestelijk? Gaat u gebukt onder stress? Mogelijke indicatoren voor uw interne perspectief zijn:

- aantal dagen ziekte per jaar
- gepercepieerde kwaliteit van leven
- mate van gespannenheid

Het interne perspectief is ‘in’. De vitamine-industrie draait op volle toeren en de ene new age-hype volgt na de andere. Geld en vrienden hebben we kennelijk al genoeg, het is het innerlijke leven waar verarming dreigt.

Innovatieperspectief
Ontwikkelt u zich nog wel voldoende? Heeft u het idee dat u elke dag weer wat bijleert of heeft u daar niet meer zo’n zin in? Volgens een oude wijsheid begint de aftakeling op het moment dat u stop met leren. Een prima argument om u dus te blijven ontwikkelen. De indicatioren voor uw eigen innovatieve en lerende vermogen kunnen de volgende zijn:

- aantal opleidingen per jaar
- aantal ontplooide initiatieven op uw werk
- aantal gelezen boeken

Ook dit perspectief scoort goed in de populariteitsindex. Er zijn tegenwoordig zelfs cursussen ‘persoonlijke groei’; daar leert u hoe u persoonlijk kunt groeien!

Ontwerp
De Private Balanced Scorecard ziet er voor elk persoon anders uit. Om de kaart goed in te kunnen zetten als persoonlijk sturingsinstrument, is het van belang dat de indicatoren zo concreet mogelijk worden gesteld. Dat is best lastig. In het financiële perspectief kan bijvoorbeeld een norm van 10% salarisstijging per jaar worden opgenomen. Of een verhouding van 1 : 2 vaste en variabele lasten. De getallen die u kiest zijn heel persoonlijk, u moet deze afleiden van uw ambitieniveau.
Voor het externe perspectief wordt het al een stuk lastiger. Hoe waarderen uw kinderen of uw partner u? Dat is lastig te meten. U zou het ze kunnen vragen, maar misschien krijgt u niet een eerlijk antwoord. Het beste kunt u wellicht uw eigen perceptie leidend laten zijn. Uw eigen waarneming is voor u zelf immers ongefilterd!
Het interne en innovatieperspectief zijn weer wat gemakkelijker te bepalen, hoewel uw geestelijke gesteldheid lastig is te kwantificeren.

Implementatie
Het vaststellen van uw Private Balanced Scorecard is al geen gemakkelijke opgave, laat staan het dagelijks gebruik ervan. Elke dag letten op al uw eigen prestatie-indicatoren, wordt wat te veel van het goede. Immers: u moet niet de hele tijd op de klokjes kijken, maar juist naar buiten. U komt er ook vanzelf achter dat u zichzelf niet op meer dan tien dingen tegeljik kunt sturen, een beetje bijsturen is vaak al voldoende. Net als in organisaties.

Fred Akkerma
akkerma@wxs.nl


Dit artikel verscheen eerder in M@n@gement.

Fred Akkerma is directeur van managementadvies- en trainingspraktijk Akkerma.com. Hij is tevens hoofdredacteur van Managersonline.nl.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10