zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Lang leve Microsoft

Door: Fred Akkerma
 
Microsoft werd gisternacht (Nederlandse tijd) veroordeeld wegens misbruik van haar monopoliepositie. Menig computergebruiker zal in zijn vuistje hebben gelachen: "Eindelijk gerechtigheid!" Toch kan de rechterlijke uitspraak ook een nare keerzijde hebben.

4 april 2000 - Microsoft werd gisternacht (Nederlandse tijd) veroordeeld wegens misbruik van haar monopoliepositie. Menig computergebruiker zal in zijn vuistje hebben gelachen: "Eindelijk gerechtigheid!" Want de Windows-producent heeft naast veel omzet ook ergernis gegenereerd. Microsoft Windows werkt namelijk niet altijd mee, maar een goed alternatief is er niet. Daar komt nu verandering in. Toch kan de rechterlijke uitspraak ook een nare keerzijde hebben.

Lange tijd bestonden er verschillende besturingssystemen en toepassingen. Elk bedrijf zijn eigen computersysteem betekende slechte uitwisselbaarheid van kennis en informatie, hetgeen bedrijven en particulieren veel geld, tijd en moeite kostte.

Dat veranderde met de komst van de Microsoft-besturingssystemen. Niet alleen door een uitgekiende distributiestrategie (geef het consumenten gratis en laat bedrijven betalen), maar ook door het principe 'Winner takes it all' werd het bedrijf van Bill Gates verreweg marktleider, ja zelfs monopolist. Kwalijk misschien, maar doordat iedereen met dezelfde systemen werkte kon de groei van computergebruik, dataverkeer en internet zo snel plaatsvinden.

Als het bedrijf van die positie misbruik heeft gemaakt door klanten de internetbrowser Explorer door de strot te duwen, dan moet dat bestraft worden. Aan de andere kant zijn de voordelen van een eenduidige standaard ook niet te miskennen.

Als de uitspraak van de rechter leidt tot allerlei nieuwe systemen die een kans moeten krijgen, heeft niemand daar baat bij. Dan wordt de strijd om de miljarden uitgevochten over de hoofden van computergebruikers. Hopelijk houdt de Amerikaanse overheid daar ook rekening mee, zodat de kracht van het world wide web niet kunstmatig wordt afgeremd. Net als voor het uitzenden van tv-beelden bijvoorbeeld zou het niet gek zijn als er centraal standaarden ontwikkeld worden voor het besturen van computers en het internet.

Fred Akkerma
akkerma@wxs.nl

Wilt u reageren op deze column of wilt u de reacties lezen, klik dan hier.

Fred Akkerma is communicatiemanager, managementconsultant en hoofdredacteur van Managersonline.nl.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10