Als Goede Voornemens sneuvelen, is dat meestal omdat we te snel resultaat willen zien. Natuurlijk: iets is pas veranderd wanneer we de verandering waarnemen. Maar daar zit ook de valkuil: onze menselijke natuur is tégen verandering, dus moeten we het wel laten mislukken!
Kleine stapjes
In de Oosterse wijsheid gaat het anders. Volgens Buddha moet u een verandering zodanig klein inzetten, dat u die niet als verandering ervaart. Verder zou u het mislukken van de poging niet aan uzelf moeten toeschrijven, maar aan de gekozen stapgrootte.
Dus als u bijvoorbeeld meer tijd wilt overhouden voor leuke dingen, is het voornemen ‘elke dag met de trein van 16.30 naar huis’ een veel te grote stap – gesteld dat u nu steevast pas na zessen vertrekt. Beter zou zijn om te beginnen met het voornemen om één dag per week op tijd naar huis te gaan. Mislukt dat, dan stelt u bij: het wordt dan ééns per twee weken.
Houdt u dat een week of zes vol, dan verkleint u de stap voorzichtig naar opnieuw ééns per week.
Als u op uw werk ook eens aan uw eigen taken toe wilt komen, neem u dan niet voor om vanaf nu tegen elke medewerker ‘nee’ te zeggen. Zet eens in op één keer per dag en geniet van dat kleine resultaat. Lukt het een dag niet? Kennelijk was u er niet aan toe. Morgen beter!
En als u wilt stoppen met roken, stop dan niet… maar ga minderen. Rookt u nu vijf sigaren per dag, maak er dan één sigaar per dag minder van. Volgende week twee, enzovoort. En sneuvelt dat een dag: trek het u niet aan, kennelijk was u niet toe aan deze rigoureuze stap.
Het zou goed zijn om u in zo’n veranderingsperiode te beperken tot maar één Goed Voornemen. U ziet hierboven dat u daar uw handen vol aan hebt!
De juiste motivatie
Verder is het belangrijk om een Voornemen vanuit een positieve insteek te kiezen. Volgens Buddha is het menselijk lijden veelal gebaseerd op begeerte, angst, haat en onwetendheid. Vervolgens formuleerde hij de leefregels van het achtvoudig pad om dat lijden te verminderen. Dat voert voor hier net even te ver, maar het is dus belangrijk dat u zich realiseert een Voornemen positief te formuleren. En vermijd dan in elk geval de aspecten van lijden hierboven.
Dus niet: ‘ik wil niet meer overwerken’, maar ‘ik wil ’s avonds leuke dingen kunnen doen’. En niet ‘ik kijk nog maar twee keer per dag mijn mail in’, maar ‘ik wil me gedurende de dag een paar keer echt kunnen concentreren’.
En niet: 'ik wil nu voor de zomervakantie promoveren', maar 'ik kijk 's avonds niet langer dan tot half negen televisie'.
Samenvatting
1. We kunnen niet falen (!), de reis is immers net zo belangrijk als het einddoel.
2. Als een stap mislukt ligt dat niet aan u, maar aan de stap
Ik schreef een eboekje over het maken van haalbare Goede Voornemens. U mag het hier downloaden.