zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Maakt geld gelukkig?

Door: Michel Hoetmer,   10-09-2010,   12:22 uur
 

De eerste reactie van veel mensen is ongetwijfeld: 'natuurlijk maakt geld gelukkig!' Een paar jaar geleden dacht ik er precies zo over. Het is wat ons gezonde verstand of intuïtie ons vertelt. Met geld kunt u leuke dingen doen. Geld lijkt het leven een stuk makkelijker te maken. Het zou wel eens een misrekening kunnen zijn. Zullen wij onze eerste ingeving eventjes terzijde schuiven en samen bekijken of geluk te koop is?

Stel u verdient netto € 100.000 per jaar. Dat is toch een riant salaris? Op een waanzinnig mooie dag komt uw baas naar u toe en zegt:


'Moet je horen, wij zijn geweldig onder de indruk van je excellente prestaties, daarom vertienvoudigen wij jouw salaris!'

Uw emoties zijn te vergelijken met een ritje in een achtbaan. Van stomme verbazing tot een metershoog gat in de lucht springen. U omhelst uw baas - eigenlijk vond u hem nooit zo aardig - en geeft hem een vette zoen op beide wangen. De vraag is: maakt het u ook tien keer zo gelukkig? Waarschijnlijk niet.

Geluksonderzoek
De beroemde psycholoog Daniel Kahneman brengt een interessant gegeven naar voren. Uit Amerikaans onderzoek onder 600.000 mensen blijkt dat tot een inkomensgrens van $ 60.000 geld wel degelijk geluk koopt. Hoe verder mensen onder deze grens zitten, des te ongelukkiger ze zijn. Maar daarboven? Meer dan dit bedrag verdienen draagt nauwelijks bij aan het geluksgevoel.

Feit: sinds de jaren vijftig is het algemene geluksgevoel van de Nederlanders nauwelijks toegenomen. Het cijfer schommelt ergens rond de 7,5 op een schaal van tien. Toch zijn we met ons allen een stuk rijker dan in de jaren vijftig.

Moeiteloos aanpassen
Mensen hebben een geweldig aanpassingsvermogen. U kunt dit op eenvoudige wijze controleren wanneer u een douche neemt. Draai de kraan open en stel de temperatuur af. Wacht tot het water op de juiste temperatuur is en stap dan pas onder de warme straal met water. Aanvankelijk denkt u misschien 'Oeps, dat is toch wel erg warm'. Maar na enkele seconden is dat gevoel verdwenen. De temperatuur is aangenaam, maar zeker niet te heet. Wellicht stelt u na een paar minuten de temperatuur zelfs wat hoger in.

Zo gaat het ook met loonsverhogingen. Aanvankelijk lijken de bomen tot in de hemel te groeien, maar u past uzelf razendsnel aan. Uw verwachtingen en uitgavenpatroon stijgen navenant. Er ontstaat een nieuw evenwicht. Al die extra spulletjes die u aanschaft? Die geven slechts tijdelijk plezier. Neem uw laatste nieuwe auto. U reed dolgelukkig de garage uit in uw nieuwe bolide. Een paar maanden later is het de gewoonste zaak van de wereld, netzo als het hogere inkomen. In dit verband spreekt men ook wel van de hedonische tredmolen.

Nooit genoeg
Het probleem is dat wij altijd meer willen hebben. Wij denken dat meer ons gelukkiger maakt. Maar zodra wij op het hogere niveau zitten, willen wij na een tijdje toch weer meer hebben. U hebt vast wel eens gelezen over multimiljonairs die blijven jagen op extra rijkdom. Je zou toch denken dat je met 30 miljoen op de bank aardig moet kunnen rondkomen. Rondkomen wellicht wel, maar de zucht naar meer geeft ons toch een gevoel van tekortkomen.

Vergelijken met anderen
De kans is ook groot dat u verhuist naar een rijkere buurt. Dan gaat u onwillekeurig uw rijkdom vergelijken met de rijkdom van de buren en niet meer met de rijkdom van de 'arme' wijk waar u eerst woonde. Plotseling ziet u dat die anderen nog beter af zijn. U wilt gelijke tred houden of ze zelfs voorbijstreven. Bovendien zou het kunnen zijn dat jaloezie een rol gaat spelen in uw leven. Oude vrienden vinden u plotseling niet zo aardig meer omdat het 'geluk' u toelacht.

Grotere zorgen
Een ander probleem is dat wij de neiging hebben om ons mogelijke genoegen van meer rijkdom te hoog in te schatten. In de praktijk valt het vaak tegen. Bovendien vergroot rijkdom onze zorgen. Het is een bekend feit dat mensen heftigere emoties ervaren bij verlies dan bij winst. Plotseling maken wij ons zorgen over de bescherming van onze verworven rijkdom. Misschien moet u wel beveiligers inhuren.

Aardige kans dat u om een andere reden ook minder gelukkig wordt. Meer rijkdom, betekent meer belasting betalen. Meer rijkdom betekent misschien ook meer mensen om u heen die van u profiteren. Kortom: meer rijkdom is bijna synoniem met meer stress.

Andere factoren
Geld slechts één factor die ons geluk bepaald. Andere factoren zijn gezondheid, relaties, vriendschappen, een gevoel van vrijheid en de bevrediging die het geeft om dingen te doen. Geld maakt slechts tot op zekere hoogte gelukkig. Te weinig geld maakt zeker ongelukkig. Mensen in derde wereldlanden zijn een stuk ongelukkiger dan in het Westen. Maar op een zeker moment is de rek uit ons geluksgevoel.

Gerelateerde artikelen:
- Terugval in inkomen maakt niet ongelukkig
- Op zoek naar geluk? Geef uw bonus weg!
- Waarom zijn mensen op geld belust?

 
 Doorsturen    9 reacties

 
 
poll
Wat vindt u: maakt meer geld gelukkig?
 
Ja
Nee
Geen mening
 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Anna Pauzenga  |   | 
13-09-2010
 | 
12:15 uur
Wat echt gelukkig maakt is het ontdekken van je natuurlijke talent en dat doorgeven. Het mooie is dat iedereen een natuurlijk talent heeft, niet alleen een paar mensen. Het kennen van je natuurlijke talent draagt bij aan een sterk gevoel van eigenwaarde. Jouw geluk is dan niet langer afhankelijk van wat je hebt, maar van wie je bent. Dan kun je overal wonen en in iedere auto rijden. Dat maakt niet uit. Het geluk zit in jezelf en dat straal je ook uit en trekt het positieve in je leven aan. Zo eenvoudig werkt het. Het begint bij jezelf.
Michel  |   | 
13-09-2010
 | 
14:58 uur
Beste Anna,

Dat lijkt me waar - voor iedereen in verschillende mate - maar ook nogal beperkt. Zie de laatste alinea van dit artikel.
Ben  |   | 
14-09-2010
 | 
15:38 uur
Volgens mij voelt ongelukkig met geld toch beter dan ongelukkig zonder geld
Michel  |   | 
14-09-2010
 | 
16:07 uur
@Ben Ongelukkig is toch ongelukkig, met of zonder geld?
Ben  |   | 
14-09-2010
 | 
16:19 uur
@Michel: helemaal mee eens, maar ongelukkig zonder geldzorgen is toch te prefereren boven ongelukkig met geldzorgen. Toch een zorg minder om je druk over te maken.
Michel  |   | 
14-09-2010
 | 
17:59 uur
@Ben Intuïtief ben ik het meteen met je eens. Dat is meteen het tegenstrijdige van het begrip 'geluk'. Ons brein springt er anders mee om. Het lastige van het begrip 'geluk' is dat het nogal subjectief is, meer een (relatieve) perceptie. Zie de prachtige en vermakelijke speech van Dan gilbert op TED.com: Why are we happy?

(Klik hier)
Anna Pauzenga  |   | 
15-09-2010
 | 
13:58 uur
Op dit moment ben ik gelukkig, ook al heb ik geldzorgen en geen relatie. Ik ben gelukkig wel gezond. Tien jaar geleden had ik veel last van lage rugpijn en ik ben gaan onderzoeken welke situaties spanning opriepen. Die situaties pak ik aan. Ik heb geleerd om dicht bij mezelf te blijven en steeds meer met mijn natuurlijke talent te gaan werken. Het gaat niet zozeer om WAT je doet maar HOE je het doet. Zo heb ik de afgelopen weken als uitzendkracht productiewerk gedaan (terwijl ik eigenlijk trainer/coach ben). Ik heb hard gewerkt, was vrolijk en klaagde niet en heb een hele leuke tijd gehad. Ook al heb ik nog nooit zo hard voor zo weinig geld gewerkt. Het maakte me wel gelukkig.
Ben  |   | 
17-09-2010
 | 
16:00 uur
@Michel: dank voor de link naar Dan Gilbert. In feite een moderne uitleg van wat Buddha zo'n 3.000 jaar geleden al had ontdekt. Ik denk dat we het er wel over eens zijn dat geld niet de factor is die bepaalt of je gelukkig bent of niet. Dat is afhankelijk van je eigen perceptie van wat er om je heen gebeurt.
Michel  |   | 
17-09-2010
 | 
18:12 uur
@Ben Dat is een mooie afronding van de discussie! Bedankt!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10