Op dit moment woedt een heftige discussie over bonussen en schaamteloze zelfverrijking. De graaicultuur lijkt geen grenzen te kennen. Wat is daarvan de oorzaak? Volgens de heersende opvatting maakt geld niet gelukkig. Maar als geld geen geluk brengt, hoe verklaar je dan de hebzucht?
Het is een lastige discussie: maakt geld gelukkig of niet? De geleerden zijn het niet (helemaal) met elkaar eens. De wetenschapper Peggy Schyns promoveerde in juni 2003 op het verband tussen inkomen en levensgeluk. Ze toonde aan dat bewoners van welvarende landen gemiddeld gelukkiger zijn dan bewoners van arme landen. Er is nog veel meer onderzoek waaruit blijkt dat mensen helemaal niet gelukkiger worden van meer rijkdom.
Enkele verklaringen?
Ik doe een voorzichtige poging tot een verklaring. Op het moment dat een werknemer een flinke loonsverhoging ontvangt is hij gelukkig. Hij droomt van de leuke extra’s die hij zich plotseling kan veroorloven. Maar na een tijdje is het extra bedrag dat maandelijks wordt bijgeschreven al weer heel gewoon. Hij past zijn verwachtingen naadloos aan de nieuwe situatie aan.
Er is nog een andere, voor de hand liggende verklaring. Voor zover mij bekend is het meeste onderzoek gebaseerd op vragenlijsten. Mensen vinden het politiek niet correct om te verklaren dat geld wel gelukkig zou maken. Zelfs als het onderzoek anoniem is, hebben ze de neiging om terughoudend te reageren.
Werken bonussen ook niet?
Ik vrees dat de vele onderzoeken over het effect van bonussen mank gaan aan hetzelfde euvel. Bonussen zouden niet werken. Gelooft u dat echt? Waarom zit onze economie in het slop? Waarom verkocht de financiële wereld massaal allerlei ondeugdelijke producten? Waarom gingen zoveel mensen het schip in met aandelenleaseplannen en woekerpolissen? Was het onze hebzucht waaraan wij geen weerstand konden bieden?
De drijfveren verklaard?
Niet de rijkdom zelf, maar het verlangen naar rijkdom beheerst onze gedachten. Het heeft volgens de wetenschapper Brian Knutsen (Stanford University) te maken met het verwachtingscircuit in onze hersenen. Aan de hand van 21 experimentele onderzoeken toonde hij aan dat de verwachting van financieel voordeel onze hersenen sterker prikkelen dan het daadwerkelijk incasseren van het geld.
Euforie
Het idee dat wij geld kunnen verdienen doet rare dingen met onze hersenen. Trouwens niet alleen onze hersenen. De op volle toeren draaiende neuronen in ons brein brengen ons in een staat van fysiologische opwinding. Dat maakt dat wij bereid zijn tot handelen over te gaan. Met alle positieve en negatieve gevolgen van dien.
Hebzucht is naast een gevaarlijke, ook een nuttige eigenschap. Het motiveert ons om een bepaalde inspanning langer vol te houden. Denkt u maar aan mensen die jarenlang ploeteren om een bepaald doel te bereiken. Verkopers gaan er harder van lopen. Hoe zouden ze anders kunnen omgaan met de vele teleurstellingen die het vak onherroepelijk met zich meebrengt?
Altijd op zoek naar meer
Het verklaart ook waarom een beetje rijk voor veel mensen niet genoeg is. En waarom de heel erg rijken onder ons blijven streven naar meer. Wij kunnen de topmanagers en alle anderen die hebben geprofiteerd van de zeepbel van de laatste jaren dus niets verwijten. Ze zijn gewoon het slachtoffer van onze natuurlijke programmering. Hebzucht is een aangeboren eigenschap van mensen. Helaas is het zo vreselijk uit de hand gelopen.
Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest.
Geld is niet uit onze maatschappij weg te denken. Het houdt de structuur in stand die we met elkaar gecreeerd hebben. Het is een illusie om te zeggen dat je dat niet nodig hebt. Een ieder moet geld hebben om in zijn basisbehoefte te kunnen voorzien. Natuurlijk kan het ook meer leveren, middelen, een eigen plek, plezier, status en zelfs macht. Geld is echter niet alles. Met geld kan je net zo ziek worden, alleen kun je in sommige gevallen eerder toegang hebben tot genezing. Je hebt geld nodig, maar koppel je levensdoelen er niet aan vast. Te vaak hangen mensen hun persoonlijke toegevoegde waarde, hun geluk aan hun maatschappelijke status vast, het aantal reisjes per jaar, het getal op de bank, de baan, de auto enz. Het is allemaal leuk en geniet er van als het kan, maar je wereld staat niet stil als het niet meer kan. Uiteindelijk is je gezondheid, je gezin, genieten van gezelligheid van belang. Of het nu een dag in de zon is of een wandeling in het bos of een reisje naar tahiti, leef nu, geniet en kijk om je heen. Werk met plezier maar gebruik niet het geld als argument om je onvrede over je baan te beargumenteren. Ga niet zo op in de status en het geld dat je aan het eind moet constateren dat je alleen bent overgebleven. Geld is geen geluk, het geeft je hoogstens kansen in bepaalde zaken.
Ronald Vermeij
|
|
27
-
04
-
2009
|
08
:
52
uur
Waarom mensen zo belust op geld zijn?
Dat komt omdat mede door de bewuste angstzaai campagnes van de overheid. Die 100.000 en die bewust samenwerken om u tegen een niet bestaande terrorismedreiging te beschermen. Als die professionals waaraan u dagelijks een deel van uw eigen privacy, leven, verantwoordelijkheid en kracht weggeeft, onder de paraplu van ''terrorisme bestrijding''. Voelt u 'm?
Mede hierdoor is het ONDERLINGE VERTROUWEN tussen mensen steeds schraler aan het worden, en bijna aan het verdwijnen. Met lede oogjes kijken we naar de machtigen in den haag, die alleen ZICHZELF maar aan het verrijken zijn over de ruggen van alle hardwerkende burgers
Volgens de slogan ''Hersenspoel, Verdeel en Heers'' worden de openbare massamedia gebruikt om afzonderlijke mensen steeds meer wantrouwender tegen over elkaar te maken.
Dit is een zeer beruchte PsyOps tactiek van een propaganda nazie uit de tweede wereldoorlog!, die nog steeds succesvol word toegepast door machthebbers over de gehele wereld.
Als gevolg vertrouwen de mensen elkaar niet meer en gaan hun toevlucht zoeken toe ''schijnveiligheden'' zoals materie en geld!.
Echter kun je beide zaken niet - na je dood - meenemen naar je volgende incarnatie volgens Buddha en andere grote geesten uit het verleden.
Dus waarom zou je er nu je heil dan nog in gaan zoeken? Besef goed, dat straks AL JE GELD en bezittingen nog minder waard word, wanneer de de euro word vervangen door 1 New World Order wereld munt. Vraag jezef dan eens af ''wat heb je dan werkelijk nog over????''
''Love and Trust still makes the world go round
Long after material value has deflated to 0!''
Hoe meer je verdient hoe meer waarde je hebt. Althans dat denken velen. En weten niet dat als je veel materiële rijkdom hebt vergaart, je beneid wordt of als geldwolf verguisd wordt. Geld maakt zonder meer gelukkig. Goede gezondheid en fijne relaties ook. En soms heb je geld nodig om daar aan te komen...
Geld alleen maakt niet gelukkig, maar gelukkig wel rijk.
De theorieen zijn er duidelijk over, geld is een dissatisfier, maakt dus ontevreden. We zien het gebeuren, managers schamen zich voor hun inkomen, mensen zonder een hoog inkomen zijn jaloers op de hogere inkomens en hun ontevredenheid uit zich in het demoniseren van de mensen die wel geld hebben.
Met name MLM bedrijven maken misbruik van deze ontvredenheid door mensen bergen geld, macht en bezit te beloven.
Arvel
|
|
27
-
04
-
2009
|
14
:
34
uur
Salesmensen zijn van nature optimistisch.
Ze hebben (net als zoveel andere mensen) ook hele mooie toekomst-idealen.
Ze realiseren zich wellicht wat sterker dan anderen dat je je idealen wel moet kunnen betalen.
Daarom lezen goeie salesmensen hun provisievoorwaarden nauwkeurig en gaan voor het hoogste rendement op hun werk.
Dat maakt ze hier en daar wat opportunistisch, maar niet slecht.
dat de overheid verkeerd bezig is, daar kan ik me in vinden.
Maar daar houdt wat mij betreft je gelijk op.Terrorisme dreiging aangewakkerd door de overheid? Dezelfde overheid die maar roept dat de moslims in ons land totaal geen kwaad in de zin hebben, terwijl in iedere moskee Imans haat zaaien, zoveel dat zelfs Agnes Kant en nog een puntje aan kan zuigen.
Kijk eens om je heen, doe je ogen op en kijk eens naar de wereld.
Ronald Vermeij
|
|
27
-
04
-
2009
|
17
:
26
uur
@Ad: Als ik mijn ogen opendoe, ik kijk naar de wereld om me heen. Dan neem ik een aantal zaken waar en vraag ik me af:
''Door wie zijn de mediacampagne opgezet met als motto:''
1. Van die 100,000 ''zgn. professionals'' die dagelijks samenwerken om een terreur-dreiging te voorkomen?'' (Klik hier)
2. Over (nog) niet bestaande (natuur)rampen van water en stroomuitval, overstroming? (Klik hier)
Deze (onrustzaai) campagnes had je jaren geleden nog niet.
Terroristen en rampen waren toen al wel aanwezig.
''De moslims in ons land geen kwaad in de zin hebben''
Ik neem dat bijv. de PVV van Geert Wilders daar anders over denkt. Volgens mij is dat ook een onderdeel van dezelfde overheid waar u het over hebt.
Arvel
|
|
28
-
04
-
2009
|
07
:
56
uur
@Ronald
Zullen we bij het onderwerp blijven?
''Waarom zijn mensen op geld belust?''
Dat lijkt me al interessant genoeg
Ronald Vermeij
|
|
28
-
04
-
2009
|
14
:
55
uur
@Arvel: Dank u wel moderator voor uw constructieve bijdrage.
Ik heb er nog wel een paar constructieve:
1. Als je geld hebt kun je spullen kopen ter uiterlijke (aan,in) vulling van hun innerlijke gevoelsmatige leegte.
2. Als je genoeg geld hebt, kun je psychologische afleidingen en verslavings middelen (cigaretten, drank, mooie auto's, gadgets) kopen om je innerlijke verdriet mee te verdoven
3. ''Als je geld hebt, heb je vrienden'' zong DoeMaar ooit eens,.
Zou daar een waarheid in kunnen zitten?
4. Geld maakt niet gelukkig, maar je kunt er - voor je ego - wel langer de illusie mee in stand houden
Zijn we zo weer on topic Arvil? Mag ik u vragen, Heeft u hier zelf nog iets aan toe te voegen of modereert u alleen maar?
Willen mensen wel altijd meer hebben? Om gelijke rijkdom/geldwaarde te houden moet de hoeveelheid geld continu groeien. Een briljant en slinks systeem wat de banken in samenwerking met overheden hebben geintroduceert.
Bijna geen mens heeft een correct idee wat geld is. Bekijk deze geweldige documentaire.
Dan snap je ook direct hoe we aan de kredietcrisis komen; ons huidige systeem moet groeien omdat banken geld uit lucht kunnen creeëren en daar rente over mogen vragen......
och G v EE, voor ieder idee is wel een bewijs te vinden op internet. Alleen is één documentaire geen bewijs, alleen een mening.
Het is onderdeel van een lobby die nu de kans schoon ziet.
G v Ee
|
|
29
-
04
-
2009
|
17
:
03
uur
@Ad de Beer
Beste Ad, ik zie niet wat ik zou willen bewijzen en hoef niets te bewijzen. De documentaire geeft je een goed begrip van geld (iets dat op scholen consequent wordt nagelaten) door de history te vertellen en te laten zien dat ons huidige monetaire stelsel er één met een houdbaarheidsdatum is omdat deze continue moet groeien. Ga maar kijken; het zullen 47 goed geinvesteerde minuten zijn.
Ronald Vermeij
|
|
29
-
04
-
2009
|
20
:
39
uur
@Ad:
Als u een meer betrouwbare bron wilt hebben, of meer van lezen houdt in plaats van animaties, heb ik hier ''the Goldsmith Series'' van de auteur R. D. Bradshaw van de website www.goldseek.com voor u
Een (inmiddels 53 delige en) zeer uitgebreide, goed gedocumenteerde serie over het achtergrond verhaal achter het filmpje ''Money as Debt'' wat ''G v Ee'' voorstelde.
Volgens mij een must voor iedereen die wil weten hoe WIE nu verantwoordelijk zijn voor de huidige globale financiele crisis.
Dat geld en daarmee ons monetaire stelsel gebakken lucht is, zal toch voor niemand een verrassing zijn. Een depressie zoals nu is daarom heel logisch, een simpele zuivering van excessen. Laten we eerlijk zijn, kijk naar de huizenprijzen, in de afgelopen 20 jaar is mijn huis meer dan 300% gestegen. Het lijkt leuk, maar het is een illusie. Hoe moet de volgende generatie nog een huis kopen? Dit probleem is al enige jaren aan de gang. Het gevolg is dat mensen telkens meer geld mogen/moeten lenen, om te kunnen investeren in een huis.
Begrijpelijk, geld moet circuleren, anders werkt ons monetaire systeem niet. Ons kapitalisme heeft slechts bestaansrecht indien diensten en producten worden afgenomen en betaald. Een stilstaande huizenmarkt is voor ondermeer makelaars, bouwbedrijven, klusmarkten en bovenal banken een zeer slechte situatie. Hypotheken verstrekken betekent een continue stroom van inkomsten met een hoog rendement. Die omzet is weer essentieel voor het investeringsvermogen van bedrijven.
Hetgeen innovatie, nieuwe afzetpotentie, arbeidscapaciteit enzovoort betekent. Het vraagstuk wie is schuldig, is totaal niet essentieel. Onze huidige samenleving is afhankelijk van dit systeem. We zullen met elkaar de beweging van het geld in stand moeten houden. Kritiek is makkelijk, maar de oplossing is veel moeilijker! Het is beter om ons daarop te focussen dan het stempeltje schuldigen te willen plaatsen.
De aloude fout wordt weer gemaakt, de schuldige wordt gezocht en het probleem wordt niet opgelost.
Al die theorieën over wie de schuld heeft, vaak ingegeven vanuit een persoonlijk idee, intereseren me niet echt, de oplossing van het probleem, inclusief het wegnemen van de oorzaak, daar gaat het om.
En als de hebzucht van de mens de oorzaak is, dan zullen we moeten accepteren dat een dergelijke crisis terug zal komen, de natuur, de biologie, de psyche van mensen verander je niet.
Neem daarbij dat de afgelopen 20 jaar meer da 96 grote crises zijn geweest in de financiele wereld (bron B. Lietaer, october 2008) dan is er weinig hoop dat dit soort zaken voorgoed uitgebannen kunnen worden.
Wat dat betreft kan ik met Wellink meegaan, al dat gedemoniseer moet eens ophouden, maar ja, omdat demoniseren ook een vervelende eigenschap van mensen is......
G v Ee
|
|
1
-
05
-
2009
|
11
:
47
uur
Beste Ankie en Ad, jullie begrijpen er in mijn ogen geen pepernoot van. Het systeem dat we maar blijven gebruiken is niet goed: er wordt geled uitgeven op basis van schuld terwijl dit op basis van waarde zou moeten zijn. Dat is direct de oplossing voor de problemen met het huidige systeem; eigenlijk terug naar heel vroeger voordat de banken samen met onze overheden zijn begonnen ons een poot uit te draaien. En of het nu boeit of niet, de grote centrale banken zijn de schuldigen en onze overheden hebben dat toegelaten, dus medeschuldig. Investeer 3 kwartier van je tijd en je wereldbeeld zal drastisch veranderen; ga kijken!
Beste G v Ee.
Jij snapt het dus niet, je bent nog steeds bezig de schuldige te, wijzen naar iemand die moet hangen, dat lost het probleem echt niet op.
Je hebt gelijk dat de oplossing wel gelegen is in het laten doen van de banken waar ze voor bedoeld zijn, geld rondpompen. Dat Wouter Bos ondanks zijn vele vriendjes bij de banken nog steeds niet is staat is de banken te gaan verplichten geld tegen een fatsoenlijke rente en tegen fatsoenlijke voorwaarden uit te gaan lenen, zegt iets over de daadkracht van Wouter, die vergelijkbaar is met de daadkracht van een, laat ik netjes blijven........
Wat kopen we ervoor om de schuldigen aan te wijzen, terwijl het heel wat beter is de schuldigen van het verlengen en verdiepen van een recessie die er helemaal niet hoeft te zijn eens goed aan te pakken.
De aanzetters tot haat die gemeend hebben daar een film over te maken, zijn mede schuldig aan net voortduren van de recessie en daarmee ook hun aanhangers die blijven verwijten, maar niet veranderen.
Arvel
|
|
1
-
05
-
2009
|
19
:
11
uur
En toch wil ik het blijven hebben over == waarom mensen op geld belust zijn== .
Geld is gewoon een ruilmiddel. Een tussenstap tussen wat jezelf hebt en wat je graag wilt hebben.
Als je iets graag wilt hebben dan heb je het ervoor over om iets anders te willen ruilen dat voor jou minder waard is, maar voor de ontvanger juist meer.
Omdat dat vrij omslachtig werkt is geld een ideale tussenstap. Je kunt er immers alles mee kopen, als je er maar genoeg van hebt.
Mensen die slecht kunnen onderhandelen hebben er dus meer van nodig dan mensen die dat wel kunnen. Daarom verdienen inkopers ook meestal beduidend minder dan verkopers.
Ronald Vermeij
|
|
1
-
05
-
2009
|
21
:
53
uur
@GvEe.. Your welcome :-)
@Ad.. Als je problemen wilt oplossen moet je mijn inziens eerst naar de wortel van het ontstaat en die eruit trekken. ergo.. terug naar de Gouden standaard, goud vrs geld in balans. Geen virtueel geld meer,
Geen 1:9 regel meer bij banken, alles 100% doorzichtig van top to bottom, van voor tot achter. Totale openheid van zaken in de bankenwereld, 100% transparantie. Das toch mooi oplosingsgericht denken nietwaar? Dan kunnen er ook geen zaken meer ''spontaan instorten'' want alles kan het daglicht verdragen.
Iedere andere poging is bouwen op drijfzand, totdat het volgende virtuele bankenschandaal aan het licht komt, dan zal weer alles instorten ten gunste van die ENE-WERELD-MUNT de nieuwe New World Order valuta eenheid...
De gouden standaard is ook een artefact, iets wat door mensen is verzonnen en daarna weer afgeschaft omdat de voorraad goud van een land een povere afspiegeling is van de werkelijke rijkdom.
Dat de banken gewoon niet meer geld uit gaan lenen dan dat ze hebben en dat er een einde komt aan het zelfvermeerderen van geld, daar kan ik achter staan, maar dat lukt echt niet in een paar dagen. Het economische systeem is het enige systeem dat echt wereldwijd actief is en al het andere heeft er wel ergens een band mee.
En hoewel onze overheid zo trots is omdat de euro Europa behoed zou hebben voor een nog grotere crisis, is dat ook maar te bezien.
In de White Paper on the options for managing Systematic Bank Crises laat Lietar zien dat grote geldsystemen juist door hun efficientie crises veroorzaken.
Ook de moeite waard om eens te lezen is een ander geluid dan de pogingen van de anti-kapitalisten om hun antieke wens van de socialistische maatschappij door te drammen.
Ronald Vermeij
|
|
2
-
05
-
2009
|
18
:
43
uur
@Ad : Ik ben benieuwd of The Rothschild en Rockefeller Dynasty dit whitepaper ook lezen :-) Zij hebben immers de macht over de internationale banken, geld en goud handel.
The Goldsmith Series, voor mensen die ''outside the global banking and money handel'' box willen kijken'' (Klik hier)
Vraag:
Waar kan ik het door jou genoemde whitepaper downloaden?
Toen men overstapte van ruilhandel naar het ruilmiddel goud, was dat een logische keuze. Iedereen wilde het hebben. Het was compact en gemakkelijk in kleine hoeveelheden te delen. En het verroest niet! Maar met de intrede van goud en later tegoedbriefjes voor goud (geld) als ruilmiddel, is wel een probleem ontstaan waar wij nu nog last van hebben. Goud is waardevast en de dingen die men ermee ging ruilen, zoals agrarische producten, vee en arbeid zijn niet waardevast. Het ruilmiddel is niet gelijkwaardig aan de te ruilen zaken. Dat geeft een oneerlijk voordeel aan de bezitter van het goud, die wel of niet kan ruilen en een nadeel aan de bezitters van vee, producten en arbeid, voor wie niet ruilen verlies betekent. In ons huidige geldstelsel zou men wel 900 munten uitgeven aan spullen en arbeid om er voor 1000 munten producten voor terug te ontvangen, maar men zou er geen 1000 munten voor uitgeven, omdat dat geen winst geeft. Bij ruilhandel zou men wel 1100 of zelfs 1500 kilo oud graan uitgeven voordat het bederft, om er 1000 kilo vers graan voor terug te produceren. En dit is nog steeds de oorzaak van de terugkerende crises in ons economisch bestel. Het kapitalisme kan wel groei stimuleren omdat de basis ervan is om winst te maken, maar het kan geen verlies beperken. En in het voorbeeld van het oude tegen het verse graan wordt verlies beperkt, hetgeen ook winst is. Werkloosheid is arbeidskracht die net als die 1100 of 1500 kilo oud graan verloren gaat, omdat ons huidige geldstelsel die arbeid niet kan omzetten in producten. Alleen een stelsel met belasting op geld zolang het niet besteed of geinvesteerd wordt en negatieve rente op leningen zolang er werkloosheid is, kan crises voorkomen. www.digigeld.webklik.nl