Net als veel Nederlanders houd ik erg van cabaret. Maar natuurlijk niet van alles. De Lama’s bijvoorbeeld spreken om verschillende redenen niet zo aan. En hier is het vooral interessant te melden dat hun populariteit voor ons werk slecht uitkomt. Sinds De Lama’s zo succesvol zijn hebben wij ineens minder mogelijkheden om managers naar meesterschap te leiden.
Al heel lang heb ik de regel om jaarlijks een nieuwe vaardigheid aan te leren en zo heb ik erg veel zinnigs en onzinnigs geleerd als: striptekenen, drummen, goochelen, de toekomst voorspellen, honden trainen, Reiki, Tai Chi, sportmassage, jongleren, Bob Ross schilderen, pushing hands. Soms is het gewoon leuk, maar vaak leer ik ook iets waardoor ik mijn werk als consultant en coach weer beter kan doen.
In dat kader ben ik een groot fan van improvisatietheater. Veel managers die ik coach adviseer ik om zich bij een groep aan te sluiten of tenminste een aantal workshops te volgen.
Even uitleggen: een groot probleem van ons mensen is dat we snel in patronen denken en dat we snel op onze routine handelen. In de loop van de carrière is bepaald gedrag succesvol gebleken, dat is het gedrag dat je als manager het meeste inzet. En daarmee beperk je jezelf behoorlijk. Het is mijn overtuiging dat de persoon met de meeste gedragsalternatieven en de grootste flexibiliteit de grootste kans van slagen heeft in elke situatie. Zou het niet mooi zijn als je de volledige bandbreedte van je gedrag in zou zetten?
Daarvoor moet je nu bij improvisatietheater zijn, daar zal je merken dat je veel meer in huis hebt dan je tot nu toe gebruikte.
Een top leerattractie
Kenmerkend aan improvisatietheater is dat ze je in een veilige, prettige omgeving uitdagen om uit je comfortzone te komen. Aan de hand van allerlei oefeningen train je jezelf in snel associëren en reageren op situaties. Een aantal belangrijke spelregels daarbij zijn:
- Wat je doet, doe je met overtuiging
- Zie wat er is
- Zoek samenspel, draag elkaar
- Durf af te gaan
- Wees trots op de teamprestatie
- Altijd ‘ja, en ...’, nooit ‘ja, maar...’
- Volg de volger
Het televisieprogramma De Lama’s is een variatie op improvisatietheater, maar eigenlijk niet te vergelijken. Bij De Lama’s gaat het m.i. om gewild leuk doen, een slappe vorm van cabaret en het is nogal ik-gericht. Dat is het grote verschil: er móet gelachen worden, en wie is hier de leukste?!
Echt niet Ik denk dat het fantastisch is als managers in een ongedwongen sfeer uitproberen hoe je niet vanuit het hoofd, maar vanuit het hart, op verschillende situaties kunt reageren. Hoe je snel kunt leren associëren en reageren, hoe je kan zien hoe het ook kan en wat je nog meer had kunnen verzinnen. Hoe je er flink naast kan zitten, zonder dat het erg is.
Maar als ik het nu voorstel aan een manager, dan moet ik wel heel veel moeite doen om duidelijk te maken dat het zeker mijn bedoeling niet is om een lama van ze te maken.
Heel hartelijk dank voor dit artikel.
Ik geef (o.m.)improvisatietrainingen, vooral aan mensen die anderen begeleiden of leiding geven, en ik baal ervan dat mijn werk vergeleken wordt met de slappe, ongenuanceerde, op scoren gerichte acties van de lama's.
Is het accoord als ik dit artikel in printversie toevoeg aan mijn readers of plaats op mijn website?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Ans Bonke
A@rt
|
|
31
-
01
-
2008
|
12
:
48
uur
Ha die Ans,
Professionals die improvisatietheater geven zoals jij zijn bij uitstek de mensen waar managers baat bij hebben. Helaas zorgt de hype vaak voor onjuiste beeldvorming. Dat gaat helaas ten koste van deelname van managers die het in hun ontwikkeling naar nog betere managers goed kunnen gebruiken. Dus zet 'um op Ans en zet het managersonline artikel op je website.
Met vriendelijke groet,