14 juli 2010 -
Productiviteitstip van de dag: laat uw kenniswerkers een middagdutje doen. Nieuw onderzoek heeft bevestigd dat de zogenaamde ‘power nap’ inderdaad werkt. We nemen beter informatie op en kunnen die beter verwerken als we tijdig en genoeg slapen. Dat schrijft 6Minutes.be.
Slaapspecialisten van de universiteit van Californië kwamen hier achter na onderzoek. Ze deelden 39 studenten op in twee groepen. Beide moesten ze vroeg in de middag een gelijkwaardige leertaak verrichten. Eén groep deed een middagdutje van 90 minuten, de andere niet. Om 18.00 uur moesten ze weer nieuwe dingen leren. De ‘siësta-groep’ bracht het er veel beter van af dan de groep die niet geslapen had. Hun leervermogen was zelfs toegenomen.
Informatie verwerken
Uit hun metingen leidden de professoren af dat het brein een de Non-REM Slaapfase gebruikt om informatie weg te schrijven naar het langetermijngeheugen. Deze informatie had een voorlopige plaats gekregen in de hippocampussen, die als een soort inbox fungeren. Die inbox raakt uiteraard vol en dan lukt het ons niet meer zo goed om nieuwe informatie op te nemen. Een siësta geeft ons brein de tijd om verse gegevens netjes een plaats te geven, en daardoor kunnen we daarna weer veel beter informatie verwerken.
Bron:6Minutes