18 juni 2010 -
Flexibel werken is de populairste arbeidsvoorwaarde onder werknemers, belangrijker zelfs dan materiële extraatjes zoals bonussen. Dit blijkt uit een Brits onderzoek van PricewaterhouseCoopers onder meer dan 1.000 werknemers.
Flexibel kunnen werken wordt door bijna de helft (47 procent) de belangrijkste arbeidsvoorwaarde genoemd. Op de tweede plaats staan prestatiebonussen, maar deze worden slechts door negentien procent het belangrijkst gevonden. Op de lange termijn wordt een betere balans tussen werk en privé hoger gewaardeerd dan meer verantwoordelijkheid en salaris.
Werkhouding
De recessie lijkt de houding van mensen ten opzichte van werk duidelijk veranderd te hebben. Door ontslagen en personeelsstops moesten de overblijvers vaak meer met minder doen. Dit leidde tot een hogere werkdruk en daarmee tot het verlangen om in de toekomst weer een betere balans te vinden tussen werk en privé. De helft van de ondervraagden zegt bovendien het liefst voor zichzelf te gaan werken. Een logische conclusie is dat bedrijven die inspelen op de behoefte aan flexibel werken, de meeste kans hebben om talent aan te trekken en te behouden zodra de arbeidsmarkt aantrekt. Nog een voordeel voor bedrijven: organisaties die medewerkers een goede balans tussen werk en privé bieden, maken gemiddeld meer winst. Een verklaring hiervoor is dat werknemers die goed in hun vel zitten zich minder vaak ziek melden en beter presteren.
Bron:Management Issues
Flexibel. Het woord lijkt zo eenvoudig en eenduidig.
De werkelijkheid is echter anders.
Wat een WERKGEVER verstaat onder 'flexibel werken' is over het algemeen niet het zelfde dan wat de WERKNEMER daar onder verstaat.
Als werkzoekende naar een leuke baan met (veel) kwaliteit praat ik geregeld met werkgevers. Als het aankomt op flexibel willen werken, bedoelt de werkgever vaak; werken op andere (extra) tijden buiten de normale kantoortijden.