Vijf dieren waar managers een voorbeeld aan kunnen nemen
22 april 2010 -
Al meer dan een maand is Animal Firm één van de best verkochte managementboeken. Binnen veel organisaties worden managers aangespoord om de sterke eigenschappen van dieren over te nemen. De basis van het boek is wereldwijd onderzoek onder de best presterende organisaties.
Dit onderzoek is uitgevoerd in meer dan 60 landen en in meer dan tien sectoren. Het blijkt dat veel dieren instinctief eigenschappen laten zien van succesvolle organisaties.
Marco Schreurs, één van de auteurs: "De dieren uit de Animal Firm hebben eigenschappen waar we veel van kunnen leren om beter te presteren. Wie met andere ogen naar het dierenrijk kijkt, ontdekt al snel dat succesvolle teams en organisaties in staat zijn om deze dierlijke eigenschappen op de juiste manier te bundelen en daar hun voordeel mee te doen. Het zijn de zachte waarden, zoals elkaar coachen, voorbeeldgedrag laten zien, kennis met elkaar delen, de dialoog aangaan en vertrouwen, die harde succesfactoren blijken te zijn."
Coauteur Simon van der Veer vult aan: "De Animal Firm beschrijft hoe dierengedrag kan worden ingezet om de prestaties van de werkende mensen te verbeteren. We kijken onder andere naar coachende olifanten, wilde honden die in estafettevorm samenwerken, ganzen die elkaar aanmoedigen en een divers dierenteam bestaande uit gnoes, zebra's, struisvogels en giraffen."
Animal Firm
Alles draait in Animal Firm om structureel slimmer samenwerken en succesvoller presteren. Het is bedoeld als startpunt voor het verbeteren van je eigen prestaties, maar ook die van je team en organisatie. Animal Firm geeft hierin inzicht zonder zware theorie of theoretische modellen. Om het boek voor iedereen toegankelijk te maken, zijn naast talrijke foto's veel voorbeelden, vragen, quotes en intermezzo's opgenomen. Vijf succesfactoren
Er zijn vijf succesfactoren die het leesgeraamte vormen van het boek. De dieren geven kleur aan de succesfactoren van toporganisaties. Binnen veel organisaties zijn de volgende vijf dieren het voorbeeld:
1. Kwaliteit van management
Het management van een HPO is van hoge kwaliteit, bouwt vertrouwensrelaties op door integer en coachend leiderschap te combineren met sterk voorbeeldgedrag, snelle besluitvorming (ook over 'niet-presteerders') en resultaatgerichtheid, werkend vanuit een langetermijnvisie.
Uit onderzoek blijkt dat dit de belangrijkste HPO-factor is. Organisaties die veel tijd steken in het verbeteren van de kenmerken bij deze factor, zijn goed op weg om de prestaties te verbeteren. Om deze HPO-factor tot leven te brengen, maken we gebruik van de olifant. Een dier dat voorbeeldgedrag, coachend leiderschap, resultaatgerichtheid en een sterke vertrouwensband hoog in het vaandel heeft staan.
2. Langetermijngerichtheid
Continuïteit op de lange termijn gaat bij een HPO altijd voor de winst op de korte termijn. Een HPO creëert een veilige en stabiele werkomgeving. Daarbij is het langetermijndenken gericht op alle belanghebbenden van de organisatie: klanten, de maatschappij, leveranciers, werknemers, de overheid, sociale groeperingen. Iedereen wordt er beter van.
Bij deze HPO-factor beschrijven we het gedrag van de Afrikaanse wilde hond. Een dier dat in een 'moeilijke markt' bijzondere eigenschappen van langetermijngerichtheid laat zien. Afrikaanse wilde honden zijn samenwerkingsgerichte en sociale dieren. Ze delen kennis met volgende generaties, stellen het groepsbelang boven het individuele belang en laten het langetermijnresultaat voor de kortetermijnwinst gaan.
3. Openheid en actiegerichtheid
Een HPO kent een open cultuur, waarin men elkaar veelvuldig betrekt in belangrijke processen, de dialoog met elkaar zoekt, voortdurend kennis deelt, van fouten leert, verandering aanmoedigt en acties oppakt om betere prestaties te realiseren.
Mieren zijn een mooi voorbeeld bij deze HPO-factor, omdat ze op een efficiënte manier kennis met elkaar uitwisselen en daarbij leren van eerder gemaakte fouten.
4. Continue verbetering en vernieuwing Het gaat hier om voortdurende verbetering en vernieuwing, ofwel innovatie. In een HPO worden medewerkers gedreven om altijd naar het optimale resultaat te streven en het beste uit zichzelf, collega's en de organisatie te halen. Een HPO heeft een onderscheidende strategie en iedereen draagt bij aan het verbeteren, versimpelen en afstemmen van processen, diensten en producten.
Kraaien zijn in het dagelijks leven voortdurend bezig met verbetering en vernieuwing. Ze bezitten innovatiekracht en zijn continu op zoek naar slimme manieren om problemen op te lossen.
5. Kwaliteit van medewerkers
Medewerkers van een HPO willen verantwoordelijk worden gehouden voor hun resultaten en willen geïnspireerd worden om uitzonderlijke resultaten te behalen. Het medewerkersbestand van een HPO bestaat, net zoals het managementteam, uit high performance individuals (HPI's), die net iets harder lopen om het beste uit zichzelf en de organisatie te halen. Daarnaast kenmerkt een HPO zich door diverse en complementaire teams, op alle niveaus in de organisatie.
Diversiteit en complementariteit zien we terug op de savanne. Hier werken zebra's, gnoes, giraffen en struisvogels succesvol samen om hun overlevingskansen te vergroten. Door hun diversiteit aan sterke eigenschappen te combineren staan ze namelijk sterker tegenover roofdieren.
Er hangt een bekend parfum over dit boek van ''Salto Humano'' van Roland Vermeylen. Wij mensen zijn zo afgestompt geraakt, zo afgezonderd van onze eigen aangeboren vaardigheden dat wij ons dienen te spiegelen aan de dierenwereld om ons ons eigen kunnen te herinneren. Natuurlijk is dit positief, de bijhorende beperking is dat we ook onze conflicten, onze moeilijkheden op een daarbij horende 'dierlijke' manier blijven oplossen. Zoals bijvoorbeeld bij een crisis ...
Ik heb het boekje nog niet gelezen. Ik kan de lijn van deze auteurs hoegenaamd wel volgen. Of ik die onderschrijf? Dat is een ander verhaal. Natuurlijk kunnen we leren van de natuur, alleen al omdat wij er zelf deel van uit maken. Kunnen wij ons vergelijken met die natuur? Dat in geen geval.
Ik kan me best vinden in de visie van de auteurs. Het enige wat ik hier mis is de factor 'Instinct' of 'Intuitie'. Het is namelijk zo dat de wilde dieren doen wat ze doen door genetische voortplanting. En laat nu net één van de sterkste eigenschappen van die dieren dat 'Instinct' zijn wat hun het sterkste drijft.
Door onze manier van leven zijn we dat vrijwel helemaal kwijt. Niet helemaal natuurlijk. Enkelen hebben het nog steeds, weten dat vaak niet maar weten een ander ding weer wel. Ze zijn op een bepaald gebied volkomen succesvol. In een interview zij Richard Branson, baas van Virgin,''Het is iets ondefinieerbaars, onaantastbaar, maar het is er wel. Het werkt en daarom kan ik een droomleven leiden.''
Kijk naar de grote namen. Deze mensen bezitten een manier van kijken en doen die volkomen los staat van elke kritiek die ze word toegeworpen. Einstein, Graham Bell, Marconi, Walt Disney, Hitler, Stalin, Martin Luther King. Ze hadden allemaal een visie, goed of slecht. En de omstandigheden zaten hen elk, ook positief of negatief, mee.
Het grappige van dit artikel brengt nog iets naar voren. Iets waar het IMF de Nederlandse overheid namelijk eerder al op wees. Meer te doen aan verbanden met een 'open eind'. De reden dat te benoemen is heel simpel. De voorbije vijftien jaar zijn de op eenvolgende kabinetten bezig geweest de arbeidsmarkt te 'flexibiliseren'.
Resultaten zien we nu. De noodzakelijke cohesie is vrijwel verdwenen en veel hangt als los zand aan elkaar, zonder een werkelijke vaste bodem. Natuurlijk zie ik dit weer eens volkomen verkeerd maar ik blijf bij dat gewoon zeggen. Ik ga het boekje eens kopen en ben werkelijk benieuwd.
Ik vind het wat ver gaan om menselijke eigenschappen eerst op dieren te projecteren en dan vervolgens te zeggen dat ''we van ze moeten leren.''
Met al hun ''coachend leiderschap en resultaat gerichtheid'' is de olifant wel bezig uit te sterven. Dus zo geweldig is dat nou ook weer niet.
En de ''innovativiteit'' van kraaien valt ook te bezien. In 1000 jaar zijn mensen van middeleeuwen naar computer tijdperk ge-evalueerd. Wat hebben de kraaien daar tegen over te stellen, qua innovatie?
Het lijkt mij een enigzins belachelijk boek.
ni LB
|
|
26
-
04
-
2010
|
10
:
45
uur
Waren we niet allemaal uniek?
Ik ben een beer, tijger, olifant, zebra, maar ook wel eens een werkmier..
En het laatste jaar was ik een regelegel, stekelig maar regelde veel.