zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Smartphone lekt gemakkelijk vertrouwelijke bedrijfsinformatie

6 januari 2010 - Gehackte of verloren telefoons bieden directe toegang tot e-mail en gevoelige informatie. Toch beveiligen maar weinig bedrijven de zogenoemde smartphones. Dit stelt Arne ter Laak, risicospecialist bij Protiviti. Smartphones bieden naast gevoelige bedrijfsinformatie vaak ook persoonsgegevens.

Ondanks de toegang tot informatie, zijn deze telefoons nog nauwelijks beschermd met een password, firewall of virusscanner, maar zijn wel direct verbonden met openbare netwerken. Ter Laak voorspelt een grote toename van cybercriminaliteit via mobiele telefoons: op dit moment het grootste gat in de beveiliging van bedrijfsinformatie. Uit een recent onderzoek blijkt dat één op de 63 mobieltjes besmet zijn met malware, waarmee vrijwel elk bedrijfsnetwerk kan worden gekraakt. 



Nieuwe cybercriminaliteitsgolf
Volgens ter Laak is dit het begin van een nieuwe cybercriminaliteitsgolf. "Mobiele telefoons die als volwaardige computer worden gebruikt, moeten ook als computer worden beveiligd. Wat nu gebeurt is hetzelfde als de deuren van je bedrijfspand ’s avonds wagenwijd open laten staan," aldus Ter Laak. De beveiliging van digitale informatiedragers wordt sterk onderschat. Uit een onderzoek van enkele jaren terug blijkt dat de gemiddelde gestolen bedrijfslaptop al ruim één miljoen dollar aan gevoelige bedrijfsinformatie bevat. Bedrijven kunnen zich deze risico’s niet langer permitteren.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Blackberry en iPhone schaden bedrijfsbelangen'
 Zeven tips om nog meer uit uw BlackBerry te halen
 Werknemer verzwijgt verlies mobiel toestel voor baas
 Vijf tips voor veilig smartphonegebruik
 
 
reacties
 
Janus Kizuna  |   | 
6-01-2010
 | 
07:29 uur
Helemaal mee eens dat de beveiliging beter moet, maar we moeten niet de illusie hebben dat we iets afdoende kunnen beveiligen. Niet de computer, niet de pinpas en niet de smartphone. Daar waar mensen zijn die beveiligingen opzetten, zijn altijd mensen die ze kraken.
Een on going business dus om de krakers voor te blijven.
mg cornet  |   | 
8-01-2010
 | 
17:29 uur
Helemaal mee eens dat bedrijven ene werknemers de risico's rond het gebruik van smartphone nog onderschatten. Het is ook nog een relatief nieuw fenomeen. Toch groeit het gebruik enorm, en de risico's groeien mee. Ik heb er een dagtaak aan om bedrijven hiervan te overtuigen, en hen te helpen hiervoor een passende strategie te ontwikkelen. Met succes overigens.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10