6 januari 2010 -
Gehackte of verloren telefoons bieden directe toegang tot e-mail en gevoelige informatie. Toch beveiligen maar weinig bedrijven de zogenoemde smartphones. Dit stelt Arne ter Laak, risicospecialist bij Protiviti. Smartphones bieden naast gevoelige bedrijfsinformatie vaak ook persoonsgegevens.
Ondanks de toegang tot informatie, zijn deze telefoons nog nauwelijks beschermd met een password, firewall of virusscanner, maar zijn wel direct verbonden met openbare netwerken. Ter Laak voorspelt een grote toename van cybercriminaliteit via mobiele telefoons: op dit moment het grootste gat in de beveiliging van bedrijfsinformatie. Uit een recent onderzoek blijkt dat één op de 63 mobieltjes besmet zijn met malware, waarmee vrijwel elk bedrijfsnetwerk kan worden gekraakt.
Nieuwe cybercriminaliteitsgolf
Volgens ter Laak is dit het begin van een nieuwe cybercriminaliteitsgolf. "Mobiele telefoons die als volwaardige computer worden gebruikt, moeten ook als computer worden beveiligd. Wat nu gebeurt is hetzelfde als de deuren van je bedrijfspand ’s avonds wagenwijd open laten staan," aldus Ter Laak. De beveiliging van digitale informatiedragers wordt sterk onderschat. Uit een onderzoek van enkele jaren terug blijkt dat de gemiddelde gestolen bedrijfslaptop al ruim één miljoen dollar aan gevoelige bedrijfsinformatie bevat. Bedrijven kunnen zich deze risico’s niet langer permitteren.
Helemaal mee eens dat de beveiliging beter moet, maar we moeten niet de illusie hebben dat we iets afdoende kunnen beveiligen. Niet de computer, niet de pinpas en niet de smartphone. Daar waar mensen zijn die beveiligingen opzetten, zijn altijd mensen die ze kraken.
Een on going business dus om de krakers voor te blijven.
Helemaal mee eens dat bedrijven ene werknemers de risico's rond het gebruik van smartphone nog onderschatten. Het is ook nog een relatief nieuw fenomeen. Toch groeit het gebruik enorm, en de risico's groeien mee. Ik heb er een dagtaak aan om bedrijven hiervan te overtuigen, en hen te helpen hiervoor een passende strategie te ontwikkelen. Met succes overigens.