26 juni 2009 -
Voor ruim 80 procent van de Nederlanders is geld niet de primaire reden om te werken. Toch geeft 72 procent van aan direct zijn huidige baan op te zeggen als men een grote zak geld wint. Van deze groep geeft ruim een derde aan zelfs helemaal te stoppen met werken.
Dit blijkt uit een onderzoek van vacaturesite JobTrack.nl onder 1.198 respondenten. Van de opzeggers zoekt 41 procent naar een leukere baan na het winnen van de hoofdprijs. "Bijna de helft van de bevolking heeft blijkbaar een baan waar ze eigenlijk niet gelukkig in zijn. Zonder de noodzaak om elke maand de vaste lasten te kunnen voldoen, gaat men tijd besteden aan het zoeken van een droombaan. Kennelijk durft een groot deel van de werknemers de stap naar een meer voldoening gevende baan niet te maken uit angst voor inkomensverlies. Het onderzoek laat dan ook zien dat financiële prikkels van groot belang zijn. Salaris blijft een belangrijk middel voor werkgevers om personeel aan je te binden," stelt Harold Rimmelzwaan, directeur van JobTrack. 23 procent wil zijn of haar tijd bij financiële onafhankelijkheid besteden aan vrijwilligerswerk.
Vrouwen werken door
Het onderzoek laat verder zien dat mannen ontvankelijker zijn voor een financiële beloning. Waar mannen eerder geneigd zijn na het winnen van de loterij helemaal te stoppen met werken (39 procent), kiezen vrouwen er vaker voor om een leukere baan te zoeken (45 procent). En dus actief te blijven in het arbeidsproces. Ook geeft vijftien procent van de mannen aan alleen voor het geld te werken, tegenover negen procent van alle vrouwen. "Mannen hechten doorgaans meer aan status en macht op de werkvloer en aan een daarbij passende financiële beloning. Bovendien zijn ze vaker dan vrouwen kostwinner van het gezin," verklaart Rimmelzwaan. "Hierdoor is hun financiële verantwoordelijkheid groter, waardoor het belang van de financiële beloning toeneemt."