24 oktober 2008 -
Ze kennen niets anders dan economische voorspoed, dus de huidige economische crisis is een behoorlijke shock voor Generatie Y. De helft klaagt nu al dat managers strenger worden en dat ze langere dagen moeten draaien dan ze gewend zijn.
Uit onderzoek van de Britse Association of Graduate Recruiters blijkt dat de helft van de jonge werknemers het gevoel heeft dat de ze de balans tussen werk en privé kwijt zijn en er zelfs aan denken een andere baan te zoeken. De AGR dringt er daarom bij managers op aan de sfeer goed te houden, aangezien ze anders uiteindelijk alleen maar hun personeel wegjagen.
Opletten
Carl Gilleard, CEO van de AGR: "Als bedrijven onder financiële druk komen te staan, is het zeer verleidelijk om het even wat minder nauw te nemen met een goede balans tussen werk en privé. Vaak vinden ze bovendien dat starters blij mogen zijn dat ze überhaupt een baan hebben. Ze kunnen echter wel eens van een koude kermis thuiskomen als ze geen rekening houden met hun wensen op het gebied van werk en privé. Uit het onderzoek bleek namelijk duidelijk dat zodra het enthousiasme en de betrokkenheid weg zijn, die heel moeilijk terugkomen."
Drie soorten starters
De onderzoekers onderscheiden drie soorten starters. De eerste en grootste groep heeft als motto ‘werk hard, speel hard’ en ziet een duidelijke scheiding tussen werk en privé. De tweede groep wordt beschreven als ‘bang en bezorgd’, en vindt dat werk teveel privétijd opslokt. Niet perse omdat ze veel overwerken, maar omdat werkstress en vermoeidheid hun privéleven negatief beïnvloeden. Deze groep bestaat grotendeels uit vrouwen. De laatste groep wordt door de AGR aangeduid als ‘bewuste workaholics’ en karakteriseert vooral mensen geboren na 1982. Deze groep werkt graag en lang zolang ze maar zelf hun tijd in kunnen delen. Deze groep heeft er ook geen enkel probleem mee dat hun werk- en privéleven in elkaar overlopen.
Offers
De starters die klagen over een slechte balans tussen werk en privé, noemen als belangrijkste redenen daarvoor lange werkdagen, weinig pauzes, slecht management, lange reistijden en aanvullende studies. De gevolgen zijn onder andere minder baantevredenheid, minder betrokkenheid, verloren vriendschappen, scheidingen, stress en gezondheidsproblemen. Hoewel sommigen deze offers best tijdelijk willen brengen in ruil voor doorgroeimogelijkheden of vanwege de krappe arbeidsmarkt, zouden de meesten liever vandaag dan morgen van baan veranderen.
Ik denk dat de schrijver van dit artikel lezers van deze site alleen maar informatie wil verstrekken over wat starters in de huidige economie meemaken. De schrijver van het artikel heeft een aardig stuk geschreven die helderheid brengt in de verschillende soorten starters bij een organisatie. Toch vertelt de schrijver eigenlijk niets nieuws en het is zeker geen recessieles. Vaak wordt in het nieuws gepraat over analyses van bepaalde probleemsituaties. De discussie wordt vaak ondersteund m.b.v. bij elkaar geraapte cijfers en kijk weer een mooi probleem. En kijk eens naar de cijfers het is opeens een erg groot probleem geworden! Helaas wordt te weinig gediscussieerd over de oplossingen. Wat gaan we nu daadwerkelijk doen? Het zou pas nieuws zijn als de schrijver van dit artikel ook durft om oplossingen aan te dragen! Vandaar mijn artikel.
Terecht punt Steven. Om concreet naar oplossingen toe te werken. Zelf deed ik onderzoek naar de drijfveren van Generatie Y en wat dit betekent voor organisaties. Juist nu ten tijde van crisis geloof ik dat er veel te halen valt uit het samenbrengen van zowel de babyboom generatie die nu aan het roer staat met de Generatie Y die juist fris én vernieuwend tegen zaken aankijkt. Er liggen nu juist veel kiemen voor nieuwe groei en ontwikkeling. Samen met Gerrit Heijkoop ontwikkelde ik hiervoor een concreet traject. Zie www.denieuwehrmfocus.nl