Harvard Business School kweekt ongelukkige leiders
13 augustus 2008 -
De Britse journalist Philip Delves Broughton voelde zich nooit volledig op zijn gemak op de Harvard Business School waar hij twee jaar op zat. Waarschijnlijk vanwege de ‘op alcohol gebaseerde netwerkcultuur’ of ‘omdat hij niet zijn hele leven op wilde offeren aan het vergaren van rijkdom'.
Hij bundelde zijn bevindingen in het boek ‘Ahead of the Curve: Two Years at Harvard Business School'. Express.be vat samen.
Positief
Hoewel Delves Broughton de studie niet was begonnen om er een boek over te schrijven, vond hij het toch een positieve ervaring. Het feit dat hij er na zijn studie niet in slaagde om een droombaan met bijbehorend buitensporig salaris te bemachtigen en natuurlijk de ‘privé-jet (binnen de Harvard Business School het kenmerk van échte rijkdom'), wijt de auteur vooral aan zichzelf. "Ik koos ervoor om een boek te schrijven, terwijl mijn klasgenoten de voorgeschreven bedrijfsstages liepen."
Twee gebreken
HBS heeft twee gebreken, aldus Philip Delves Broughton. Ten eerste verspreidt de universiteit het idee dat de leerlingen klaargestoomd worden tot leiders die alle problemen in de wereld zullen oplossen, in plaats van het leiden van een bedrijf. Zijn tweede bekommernis is de conclusie dat zo weinig van zijn klasgenoten nog oog hadden voor een gelukkig leven naast hun carrière.
Bron:The Economist, Express.be