zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven tips om geen vermogen kwijt te zijn aan advocaten

5 augustus 2008 - Advocaten krijgen maar wat vaak carte blanche om juridische problemen van bedrijven op te lossen. Ook wordt vaak niet goed genoeg gekeken naar wat de advocaat kost. Als vervolgens de factuur binnen komt, staat de onderneming voor een onaangename verrassing.

Rick Pardoen geeft op Businesscompleet zeven tips om de advocatenrekening zo laag mogelijk te houden.



1. Voorkomen is beter dan genezen
Soms kunt u op uw klompen aanvoelen dat u op een conflict afstevent. Een goede communicatie met de partij waarmee het conflict dreigt kan de problemen oplossen voordat ze zich voordoen. Voorkom in dit stadium bijvoorbeeld dat u verzandt in een vervelende (mail) correspondentie. Persoonlijk of telefonisch overleg, in plaats van een geïrriteerde reply met uw 'gelijk', kan snel veel ijs doen smelten. In dit stadium, kan een mediator ook uitstekend uitkomst bieden. Ze zijn bovendien in de regel goedkoper dan advocaten. 

2. Neem een abonnement op juridisch advies
Er zijn verscheidene bedrijven die een (aantrekkelijk geprijsd) abonnement op juridisch advies aanbieden zodat u van te voren in kunt schatten of u gelijk heeft en wat uw rechten zijn. Als u bijvoorbeeld dankzij het juridisch advies weet dat u juridisch zwak staat, kunt u dit gebruiken in uw verdere beslissingen voordat u nog meer kosten maakt. En omgekeerd: als u bevestigd krijgt dat u juridisch sterk staat, kunt u dat nog eens onderbouwd uitleggen aan de wederpartij. 

3. Doe zo veel mogelijk zelf
Om kosten te besparen kunt u met uw advocaat bespreken of en hoe u zelf kunt reageren naar de andere partij, door bijvoorbeeld zelf de (eerste) brieven/mails te blijven schrijven. Stem de inhoud wel altijd af met uw adviseurs of advocaat. Bovendien leidt communicatie van een advocaat vaak snel voor een formelere en dus verharde verstandhouding en heeft het juridische taalgebruik op veel mensen een provocerende uitwerking en daarmee een escalerende invloed op het conflict. ook spendeert uw advocaat extra werktijd aan het schrijven van zo’n brief, waarvoor u uiteraard een rekening gepresenteerd krijgt. 

4. Vraag vooraf duidelijkheid

De advocatuur kent geen vaste tarieven. Een advocaat mag zelf bepalen welke financiële afspraken hij met u maakt. Bespreek dit tijdens het eerste gesprek dat u met elkaar heeft. Vraag uw advocaat om een schatting te geven van de kosten en om uitleg en schriftelijke bevestiging van het declaratiesysteem dat hij in uw geval zal toepassen. 

5. Vergelijk kosten
Kies niet blindelings voor één advocaat. Laat twee à drie kantoren eerst een offerte uitbrengen waarin een helder beeld wordt geschetst van de juridische kansen, de werkzaamheden die men wil uitvoeren, de daaraan verbonden kosten en het gehanteerde declaratiesysteem. 

6. Zoek via internet

Sommige juridische adviesbureaus en advocaten bieden zich aan via Marktplaats. Daarnaast kunt u via de website Advocaat Vergelijken gemakkelijk een advocaat zoeken. 

7. Ken de tariefsoorten
Advocaten hanteren verschillende methoden om tot de berekening van hun prijs te komen. De Nederlandse Orde van Advocaten onderscheidt vijf declaratiemethoden: op basis van uurtarief, vast bedrag, jaarcontract, incassotarief of een combinatie hiervan. ‘No cure no pay’ is in Nederland niet toegestaan.


Bron: Business Compleet
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grote bedrijven ontevreden over huisadvocaat
 Celstraf voor onoplettende accountant, advocaat of notaris
 Bedrijfsjuristen hebben het steeds drukker
 Top-5 juridische conflicten van bedrijven
 
 
reacties
 
R. Plat  |   | 
6-08-2008
 | 
14:14 uur
Op www.advocatenhulp.nl en www.legalforum.nl kunt u zoeken naar de juiste advocaat voor u. Op eerst genoemde site is soms ook het profiel van het kantoor gegeven. Dus over de mens (advocaat) achter het kantoor. U wilt toch ook graag weten wie uw zaak gaat behartigen?
mr Zijlstra  |   | 
5-02-2014
 | 
16:57 uur
Als aanvulling: volgens mij is no cure no pay ook een goede tip. Er is natuurlijk wel 1 beperking dat het alleen mag bij Letselschade en overlijdenszaken.
Rijbewijs ingevorderd alcohol  |   | 
15-04-2023
 | 
12:37 uur
Goed artikel vol hulpzame belangrijke tips die zeker vandaag de dag nog relevant zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10