De werkplek van de toekomst: thuis terwijl u op oma past
17 maart 2008 -
Nu de bevolking snel vergrijst, gaan werknemers steeds mee moeite ondervinden om hun baan te combineren met de zorg voor oudere familieleden. Een demografisch probleem dat grote invloed zal hebben onze de manier van werken.
Dit voorspelt het Britse Chartered Management Institute dat zich boog over de vraag hoe de werkplek er in 2018 uit zal zien. Ook voorspelt het Instituut dat miljoenen mensen dankzij de technologie tenminste een deel van hun tijd thuis kunnen werken dan. Die situatie zal echter geen ontspannen toestand zijn waarin werk en privé effectief gecombineerd worden, maar juist veel stress opleveren. Werknemers zullen 24 uur per dag moeten worstelen om de zorg voor kinderen en ouderen te combineren met continue bereikbaarheid en internationale markten. Geen betere balans tussen werk en privé dus, maar eerder een steeds grotere vervaging tussen die twee.
Intelligente computers
Een van de meest futuristische scenario’s waarvan het CMI melding maakt, bevat hologrammen, robotten en ‘intelligente’ computers. Zorgwekkend voor managers is de voorspelling dat hun plek uiteindelijk (deels) ingenomen zal worden door robotten met kunstmatige intelligentie…. Verder besteedt het rapport aandacht aan het mogelijke gebruik van microchips die geïmplanteerd worden in de hersenen van werknemers om hun vaardigheden, geheugen en/of kennis te verbeteren, en zelfs om het gedrag in de gaten te houden en te beïnvloeden. Hoewel veel van de ondervraagde managers dergelijke bio-chips behoorlijk vergezocht vinden, denkt driekwart wel dat ‘virtuele werkplekken’ normaal zullen worden en geloven negen van de tien dat er nog meer virtueel contact tussen werknemers zal plaatsvinden. Dat contact zal tot stand komen via snelle verbindingen en hologramtechnologie zodat mensen ‘virtueel’ aanwezig kunnen zijn op vergaderingen.
Cyberslagveld
Het internet zal in de toekomst meer en meer dienst doen als cyberslagveld waarop terroristen aanslagen uitvoeren op computersystemen en virussen verspreiden. Het belang van ‘virtuele dammen’, meerdere backups en ‘intellectuele eigendomsbanken’ groeit rechtevenredig met dat risico.
Machtsverschuivingen Ook de structuur van veel ondernemingen kan drastisch veranderen: aandeelhouders krijgen steeds minder rechten terwijl werknemers steeds meer macht krijgen. Functies en banen kunnen zelfs vervallen als ze een effectieve samenwerking in de weg staan en bedrijven worden steeds meer gedwongen zich aan te passen aan de levensstijl van hun werknemers.
Teams zullen steeds vaker bestaan uit mensen van verschillende leeftijdsgroepen; vrouwen krijgen steeds meer te zeggen en steeds hogere posities. Iets dat zijn weerslag zal hebben op de manier van leiding geven. Ook jongeren krijgen steeds meer macht en zullen steeds vaker weigeren ‘zinloos’ werk uit te voeren.
Grote ondernemingen worden nog internationaler en machtiger, sommigen misschien zelfs invloedrijker dan overheden. Aan de andere kant zullen er steeds meer ‘virtuele’ bedrijfjes ontstaan, kleine ondernemingen zonder traditioneel kantoor.
Milieu
Uiteraard vereisen milieuvraagstukken in 2018 nog steeds veel aandacht. De druk om minder CO2 uit te stoten – samen met de behoefte om meer tijd met het gezin door te kunnen brengen – zal er eveneens aan bijdragen dat steeds meer mensen steeds vaker thuis werken.
Verschuiving
Aan managers de taak om hun emotionele intelligentie aan te spreken en nu al in te spelen op de veranderende manier waarop mensen in de toekomst willen werken. Aanwezigheid wordt minder belangrijk, prestaties en een goede balans tussen werk en privé des te meer.
Laten we allereerst eens de zinloze werk en regelgeving inventariseren en strafbaar stellen. Dus als de overheid, de burger of ondernemer aantoonbaar zinloze werkzaamheden, laat verrichten, zoals onzinnige formulieren invullen, onnodige vergunningen aanvragen, zinloze administratie te verrichten en talloze andere onzinnige werkzaamheden. Dan moeten de burgers tegen de betrokken ambtenaren of politiek een proces-verbaal op kunnen laten maken, en het o.m. om vervolging vragen. Waarna deze vooraf gewaarschuwde personen persoonlijk strafbaar gesteld en beboet kunnen worden.
Marijke
|
|
19
-
03
-
2008
|
19
:
13
uur
Ja neem ik lekker de ouwetjes van het werk mee naar huis om op mijn vader te passen, wat een iedee zeg is er niks anders te verzinnen.
PP Madjid
|
|
21
-
03
-
2008
|
13
:
11
uur
De bio chip is niet zo ver gezocht.
Inmiddels wordt er al daadwerkelijk mee geexperimenteerd voor de behandeling van Alzheimer en Parkinson. Een werkelijke implementatie zal met enige jaren dan ook volgen.
Een volgende denkbare stap is een meer luxe chip om toch al goed geheugen te verbeteren of meer capaciteit te geven.
Verder is het artikel wel erg pessimistisch over de toekomst, maar het kan geen kwaad wat te fantaseren over hoe het zou kunnen gaan. Vooruitzien is regeren, nietwaar?
lylewen
|
|
22
-
03
-
2008
|
11
:
43
uur
Wat een gedoe toch he,kinderen en ouderen. Kinderen naar het dag-verblijf en ouderen? Wat moet je daar nu mee.Behalve als oppas oma/opa gebruiken.Waarom kunnen ouders toch wel kinderen groot brengen, maar hebben kinderen geen tijd/zin voor de ouders? Spijtig.