zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland belastingparadijs voor U2 en Rolling Stones

31 juli 2006 - U2, de best verdienende popgroep ter wereld, vestigt zich in navolging van de Rolling Stones (de op één na best verdienende popgroep) in Nederland.  Dat heeft alles te maken met het gunstige belastingklimaat in ons land. De Stones betalen jaarlijks 1,6 procent belasting over hun miljoenenopbrengsten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. U2 Limited, waarin de band zijn muziekrechten grotendeels heeft ondergebracht, is per 1 juni verhuisd van Dublin naar Amsterdam, naar hetzelfde pand aan de Herengracht waarin sinds 1971 ook de Rolling Stones officieel gevestigd zijn.

Verontwaardiging


De zanger van U2, de idealist Bono, die de westerse bevolking met de regelmaat van de klok oproept nog meer te besteden aan ontwikkelingshulp en schuldverlichting, wil met de verhuizing voorkomen dat hij belasting moet betalen in zijn thuisland Ierland. Bono voegde zich eerder dit jaar in het koor van steenrijke Ierse popartiesten die verontwaardigd reageerden op het plan van de Ierse regering om hun belastingvrije status op te heffen.

Per 1 januari 2007 moeten de best verdienende (pop-)artiesten voor het eerst belasting gaan betalen. Om dat te voorkomen verhuisden de leden van U2 hun bedrijf U2 Limited, eigenaar van de mastertapes van al hun platen, naar belastingparadijs Nederland.

Royalty's
Hier hoeven ze nauwelijks belasting te betalen over hun jaarlijkse inkomsten van 201 miljoen euro (2005). De Rolling Stones, die Nederland al 35 jaar geleden ontdekten, betaalden in die jaren circa 1,6 procent belasting over hun miljoenopbrengsten - vorig jaar 120 miljoen euro. Het belastingvoordeel is een gevolg van het feit dat de fiscus in Nederland royalty's niet belast. Eerder hebben de Europese Commissie en de OESO zich hierover al beklaagd.


Bron: Zibb.nl
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw Francesca Smits  |   | 
1-08-2006
 | 
08:08 uur
het is weer zo'n hoofdschuddend bericht.
Zakelijk mensen naar Nederland halen, is geod voor de economie en geeft weer meer werkgelegenheid. aan mensen die kunnen profiteren van de nederlandse regels, heb ik altijd al een hekel gehad, maar dat nederland die mogelijheid geeft is al helemaal niet te geloven. Royalties........ waarom toch altijd zo veel verschil maken, verdienen meer dan jan modaal en dan al die privilege's...... niet te geloven.we kijken er na, lezen en schudden ons hoofd...... maar doen niets.
heer Rene Godding  |   | 
4-08-2006
 | 
17:40 uur
Nou ja wat zou jij doen als je kunt kiezen betalen of niet nederlanders willen toch ook alles gratis. Plus daarbij denk eens hoeveel geld Bono stopt in goede doelen. Dus volgende keer als u reageert niet zo jaloers aub.
Jan Maasland  |   | 
8-08-2006
 | 
04:38 uur
Aan de dames Smits en Lam: Ik kan een heel eind met u meegaan. Het is inderdaad raar dat Rockmiljonairs zoals Mick Jagger in Nederland geen cent belasting hoeven betalen, want het levert ons geen stuiver op. Misschien dat alleen een accountantskantoor hier er nog wat op verdient. Verlaag liever de inkomstenbelasting voor ondernemers en de Vpb, dan wordt ondernemen in Nederland weer wat interessanter. Joop Wijn wil dat, maar nu het kabinet is gevallen, dreigt de situatie dat een volgend kabinet (met PvdA) dit niet opvolgt. Dat zou heel dom zijn.
mevrouw N.M. Lam  |   | 
7-08-2006
 | 
16:37 uur
Waarom wordt mevrouw F. Smits afgeschilderd als jaloers door de heer Godding? Mevrouw maakt terecht een aantal opmerkingen. Het is toch van de gekke, om met de heer Van Agt te spreken, dat onze regering maar bezuinigt en bezuinigt, terwijl dezelfde regering, aan allerlei 'rijke' bedrijven, waartoe ook Bono en de Rolling Stones kunnen worden gerekend, allerlei tegemoetkomingen doet in de vorm van weinig belasting betalen. Met als gevolg dat er meer mensen in Nederland zijn die minde belasting betalen, zodat de regering weer meent nog meer te moeten bezuinigen c.q. verleggen, zoals dat wordt gedaan met de kosten van de gezondheidszorg. Nee meneer Godding, niet alle Nederlanders wille alles gratis, maar er zijn wel een aantal graaiers in dit land waar een aantal andere mensen heel veel moeite mee hebben.
rene zieck  |   | 
4-01-2010
 | 
21:37 uur
die Bono is diegene die ons oproept meer aan ontwikkelings werkt te doen.
die bono is ook diegene die tegen p2p is want dan blijft er te weinig voor hem over.
duidelijk een mannetje wat met de winden meewaait zoalang die wind zijn portmonnee maar goed vult
Ron  |   | 
20-06-2017
 | 
21:24 uur
We zijn een zielig land aan het worden, we denken niet aan onszelf maar aan anderen i.p.v eerst onszelf en daarna de rest maar de gevestigde politiek weet niet wat er speelt in de maatschappij want bij hun salaris weten ze niet wat het betekend om elke maand rond te komen want het grootste gedeelte van hun werkzaamheden krijgen ze zwaar betaald en uitgaven worden gedeclareerd en de gewone man maar elke euro drie keer omdraaien. Tot slot probeert men partijen bij elkaar te brengen die in de regel nooit met elkaar in zee zouden gaan maar nu wel om de pvv buiten spel te zetten !!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10