zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannelijke mantelzorgers vaker ondersteund dan vrouwelijke

14 november 2017 - Ruim een miljoen Nederlanders die in loondienst zijn, zeggen zorg en arbeid te combineren. Vooral onder werkende 50-plussers is het aandeel mantelzorgers groot; een vierde zorgt naast het werk nog voor iemand.

Vooral mensen die in de gezondheidszorg werken, zijn vaker mantelzorger. Dit is opvallend gezien de steeds toenemende werkdruk in de gezondheidszorg. Toch wordt het feit dat een medewerker ook mantelzorger is vaak niet besproken: 38 procent van de werkenden zegt niets tegen zijn of haar werkgever als zij ‘zorg en arbeid’ combineren. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) dat in het derde kwartaal 2017 is gehouden onder 5.678 personen van de Nederlandse beroepsbevolking waarvan 3.589 ondervraagden in loondienst zijn en de vraag over mantelzorg hebben beantwoord.



Zorg en arbeid het vaakst onder ouderen gecombineerd
Vooral ouderen lijken de zorg voor een naaste met het werk te combineren. Een vierde van de 50-plussers is mantelzorger gevolgd door 35-49 jarigen (dertien procent). Onder ‘jongeren’ op de arbeidsmarkt ligt dit percentage lager: elf procent onder de vijftien-24 jarigen en negen procent onder 25-34 jarigen. Uit ander onderzoek bleek ook al dat "het aantal ouderen dat naast het werk zorg combineren alarmerend is. De kans op overbelasting en toenemende gezondheidsproblemen met het verstrijken van de jaren is vooral bij deze groep groot. Daarnaast verzorgen ouderen vaak hun partner wat voor binding zorgt waardoor de zorg moeilijk uit handen wordt gegeven." (bron: expertise centrum voor mantelzorger). 
 
Bijna vier op de tien mantelzorgers vertellen niet tegen werkgever dat ze zorg en arbeid combineren
Uit het onderzoek blijkt verder dat 38 procent van de mantelzorgers niet aan de werkgever vertelt dat hij of zij zorg en arbeid combineert. Het is niet duidelijk waarom ze dat niet doen. Komt dit doordat werknemers mantelzorg als een privézaak zien? Of delen werknemers deze informatie niet omdat de werkgever er misschien onsympathiek tegenover staat? Of zijn ze bang om benadeeld te worden in het werk als de werkgever hiervan op de hoogte is? Wat de precieze reden hiervoor is, is nog niet duidelijk en kan nader worden onderzocht.

Werkgevers houden meer rekening met mannelijke mantelzorgers
44 Procent van de vrouwelijke mantelzorgers geeft aan ‘de werkgever niet met deze zorg te willen belasten’, vergeleken met 31 procent van de mannen. Dit is mede een verklaring dat werkgevers van mannen meer rekening lijken te houden met de ‘zorg-arbeid’ combinatie dan bij vrouwen. Ruim de helft van de mannen (56 procent) die werk en zorg combineren, geeft aan dat hun werkgever er op een of andere manier rekening mee heeft gehouden. Bij vrouwen is dat slechts 34 procent, zoals uit onderstaand figuur blijkt. In die gevallen toont de werkgever begrip, geeft extra verlof of is flexibel in werktijden. Een andere verklaring voor het verschil tussen de percentages mannen en vrouwen die door hun werkgever worden ondersteund, is het feit dat vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen. Dat maakt het eenvoudiger om de zorg voor een naaste buiten het werk om te regelen, en de werkgever daar niet mee te belasten. 
22 Procent van de vrouwen geeft aan dat de werkgever geen rekening houdt met het feit dat zij naast het werk voor een ander zorgen, vergeleken met twaalf procent van de mannen. Naast de eerdergenoemde redenen kan dit ook te maken hebben met het feit dat mannen en vrouwen verschillen in het soort zorg dat ze verlenen. Zo helpen mannen vaker met de administratie en het vervoeren van anderen, terwijl vrouwen meer betrokken zijn bij het alledaagse leven van de mantelontvanger, zoals de persoonlijke verzorging en een bezoek aan de arts, activiteiten die vaker overlappen met werktijden (bron: expertise centrum mantelzorg).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een mantelzorger in dienst: welke rol speelt de werkgever?
 Overbelasting mantelzorger bij dementie neemt toe
 Meer mogelijkheden mantelzorg
 Werkende mantelzorger onderschat steun vanuit de organisatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10