zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitvinders worden nauwelijks beloond

4 februari 2004 - Aan de basis van innovatie staan uitvinders, de ontdekkers van nieuwe producten en toepassingen. Veel geldelijke waardering voor deze groep mensen is er niet: maar zelden krijgen 'Willie Wortels' een extra beloning als ze iets hebben ontdekt.

Hoewel de waarde van een patent vaak flink in de papieren loopt, krijgt 83 procent van de uitvinders daar geen geldelijke beloning voor. De overige 17 procent moet het doen met een eenmalige bonus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. De resultaten daarvan zijn woensdag bekendgemaakt.



Spontane ingeving
Uitvinders werken gemiddeld vier tot zes maanden aan iets nieuws. Dat vergt een investering van ongeveer 40.000 euro. In één op de tien gevallen is sprake van een spontane ingeving. Ongeveer 40 procent van de uitvindingen wordt uiteindelijk niet commercieel toegepast. De waarde van de overige 60 procent loopt uiteindelijk uiteen van minder dan 300.000 tot meer dan 300 miljoen euro.

Uitvinders zijn mannen
De onderzoekers namen bijna 4000 Nederlandse patenten onder de loep die tussen 1992 en 1997 zijn verleend door het Europese Octrooi Bureau. Daaruit bleek dat uitvinders vrijwel altijd man zijn en dat de helft van hen een afgeronde universitaire studie heeft gevolgd. Het merendeel, 84 procent, werkt bij een bedrijf.

Drijfveer
Het verhogen van de prestaties van het bedrijf of de instelling waar de uitvinder werkt, is de belangrijkste drijfveer, zo blijkt uit het onderzoek. Op de tweede plaats staat de voldoening dat wordt aangetoond dat iets technisch mogelijk is. Individueel prestige en de eigen reputatie komen op de derde plaats.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10