zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitstoom babyboomer maakt nieuwe salarisvoorkeuren duidelijk

20 november 2014 - Met een economie die voorzichtig opleeft en babyboomers die de arbeidsmarkt verlaten, brengt 2015 nieuwe banenkansen voor jonge medewerkers bij Nederlandse bedrijven. 85 procent van de CFO's vindt het niettemin zeer lastig om gekwalificeerde financiële professionals te vinden.

Ruim twee derde van hen is bovendien bezorgd dat topperformers het bedrijf verlaten. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Salarisgids 2015 van Robert Half Nederland, gespecialiseerd in de werving van financiële professionals, boekhoudkundige professionals en administratief ondersteunend personeel. Voor het aantrekken en behouden van topprofessionals zouden organisaties moeten inspelen op de verschillende prioriteiten van de generaties op de werkvloer. Want waar het beloningspakket gemiddeld genomen nog steeds de belangrijkste reden is om een bedrijf te verlaten (25 procent), hecht de jongste generatie meer waarde aan carrièremogelijkheden. De babyboomers hechten daarentegen vooral veel waarde aan de relatie met hun baas.



Vertrek babyboomers
"Nu de babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) stukje bij beetje de arbeidsmarkt verlaten, groeit de bezorgdheid bij werkgevers. De zoektocht naar vervangers voor hun meest ervaren werknemers is daarom een belangrijk focuspunt in het wervingsbeleid van Nederlandse bedrijven," vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. "Bedrijven kijken voor deze nieuwe banenkansen steeds vaker naar gemotiveerde jongeren en pasafgestudeerden die met coaching van babyboomers en trainingen zo snel mogelijk maximaal hun bijdrage aan het bedrijf kunnen leveren. En die groep stelt andere eisen als het om beloning gaat, dan de uitstromende babyboomers. Jongeren hebben veel meer aandacht voor carrièremogelijkheden."

Generatieverschillen op de werkvloer
De groep jonge werknemers, ook wel generatie Y (geboren tussen 1979 en 1999) genoemd, verschilt niet alleen in haar leeftijd en ervaring maar ook in haar beloningsvoorkeuren met de andere generaties op de werkvloer. Zo vindt deze jongst werkende generatie carrièremogelijkheden en aanvullende financiële voordelen belangrijker. Bij generatie X (geboren tussen 1965 en 1978) en de babyboomers staat een goede balans tussen werk en privé met stip op nummer een (65 procent).

Redenen voor vertrek
De aanleiding om bij een bedrijf te vertrekken verschilt ook per generatie. Babyboomers vinden een slechte relatie met hun baas en collega’s de belangrijkste reden om het bedrijf te verlaten (25 procent). Voor generatie X is het beloningspakket (28 procent) juist het belangrijkst en de jongste generatie hecht de meeste waarde aan carrièrevooruitgang (30 procent).

Salarisgids 2015: Voorzichtige kentering in het beloningsbeleid
Na jaren van economische crisis, trekt de wereldwijde economie dit jaar voorzichtig aan. In 2015 verwacht het Centraal Planbureau dit wederom (+1.25 procent) en ook Nederlandse bedrijven zetten weer in op groei. In de Robert Half Salarisgids 2015 valt te lezen dat bijna 90 procent (89 procent) van de Nederlandse CFO’s vertrouwen heeft in de groeivooruitzichten van het eigen bedrijf in het komende jaar. Dit resulteert in de uitvoering van nieuwe initiatieven en projecten die tijdens de crisis in de ijskast zijn gezet. Organisaties zijn daarom in toenemende mate op zoek naar de juiste werknemers om deze plannen uit te voeren. Renken: "De heropleving van de economie en het stijgende vertrouwen zorgt er niet alleen voor dat bedrijven meer projecten starten, maar werknemers voelen deze omslag ook. Het gevolg hiervan is dat looneisen stijgen. Meer dan de helft van de HR-managers stelt dat de loonverwachtigen van kandidaten hoger liggen dan de lokale marktcondities. Veel bedrijven herzien daarom hun beloningsbeleid voor die kandidaten die volledig aan de, eveneens hoge, verwachtingen van de werkgevers voldoen."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Organisaties moeten begrip hebben voor motivatieverschillen generaties
 Vijf redenen waarom generatie X geschikte leiders voortbrengt
 Jongere verwacht meer van manager dan oudere werknemer
 Babyboomers meest tevreden met salaris
 
 
reacties
 
P.Borg  |   | 
20-11-2014
 | 
08:42 uur
Uitstoom.. mag toch hopen niet via een schoorsteen om het in de zwarte pieten stijl te houden.
Isaac Theo Materna  |   | 
20-11-2014
 | 
10:11 uur
Uitstoom ? Nou, zo'n hoge druk is het nou ook weer niet...

Isaac
Corrie van Os  |   | 
28-11-2014
 | 
10:56 uur
Mensen die in 1964 geboren zijn, en nu al de arbeidsmarkt zouden verlaten?
Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10