zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagvergoeding? Goudenhanddruk? Wat moet ik ermee?

6 augustus 2013 - Het komt helaas tegenwoordig steeds vaak voor dat managers en directeuren de keuze moeten maken om werknemers te laten gaan. Wat kunnen werknemers het best doen met hun ontslagvergoeding of goudenhanddruk? Moeten ze banksparen, uitkeren of de vergoeding onderbrengen in een stamrecht B.V.? Start Flex geeft antwoord.

Een stamrecht is een recht op periodieke uitkeringen, een lijfrente. Dit kunt u bedingen (kopen) bij een verzekeraar, een bank of bij een zelf op te richten B.V. Veel mensen hebben een voorkeur voor het bedingen van een stamrecht bij een zelf op te richten B.V. Waarom? Omdat men de beschikking wil blijven behouden over het geld, de vrijheid wil hebben te kunnen bepalen wanneer er bepaalde uitkeringen zullen volgen.



Fiscale regels
Wat veel mensen echter niet weten, is dat er diverse regels zijn waaraan moet worden voldaan. Wanneer immers een ontslagvergoeding wordt afgestort als tegenprestatie voor een stamrecht, wordt de heffing van inkomstenbelasting (loonbelasting) uitgesteld. Het is van groot belang dat zowel bij het opzetten van de structuur als bij het opstellen van de lijfrenteovereenkomst, als in de jaren daarna aan de fiscale regels wordt voldaan. Gebeurt dit niet dan zal alsnog belasting worden geheven vermeerderd met rente. Het is dan ook van belang u te laten bijstaan door iemand die de fiscale regels kent en weet te hanteren.

Geen stamrecht B.V.
Daarnaast kan het oprichten van een stamrecht B.V. ook wel eens helemaal niet zo gunstig zijn als men denkt. Hieraan zijn immers niet alleen bij het begin maar ook daarna jaarlijks terugkerend de kosten verbonden. Zo speelt de fiscale positie van de (ex) werknemer hier een belangrijke rol. Deze kan wel eens tot een geheel andere conclusie leiden.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart medewerkers bang voor ontslag
 Aarzelende manager oorzaak van hoge ontslagvergoedingen
 Nederlandse werknemer heeft geen plan B bij ontslag
 Sterke stijging aantal arbeidszaken
 
 
reacties
 
Hans  |   | 
6-08-2013
 | 
17:23 uur
Goed dat u benadrukt dat het oprichten van een stamrecht-bv niet altijd een juiste oplossing is. En het is toe te juichen dat er specialisten zijn die particulieren kunnen bijstaan in deze materie.
Echter, voor de particulier met een beetje verstand van financiële zaken (en wat tijd over) is het niet zo ingewikkeld om geheel zelf te doen, en daarmee geld te besparen.
- Voor ca. 500 euro kun je bij een notaris een flex-bv met stamrechtstatuten oprichten.
- De Belastingdienst heeft 2 modellen stamrechtovereenkomst gepubliceerd die gebruikt kunnen worden.
- ABN AMRO heeft een gratis bankrekening specifiek voor stamrecht-bv's.
- Door een brief te sturen naar uw belastinginspecteur kunt u de stamrechtvrijstelling vooraf aanvragen; dit voorkomt al veel nare verrassingen achteraf.
- Het bijhouden van de boekhouding, opmaken en indienen van de jaarrekening en het indienen van de vennootschapsbelasting is niet ingewikkeld en kunt u wellicht zelf; of anders een goedkoop lokaal administratiekantoor.
- Zodra uw stamrecht-bv begint met uitkeren aan uzelf wordt de administratie iets ingewikkelder (loonadministratie); maar nog steeds haalbaar.
- De Belastingdienst is meer dan bereid om vragen te beantwoorden (bel de Belastingtelefoon).

Voor iedereen die hier geen zin in heeft: vergelijk de specialisten goed (ook op prijs) en laat u het werk uit handen nemen.
Jochem  |   | 
9-08-2013
 | 
14:05 uur
Prachtig die eindeloze mogelijkheden met een stamrecht BV, maar wij krijgen steeds meer vragen van consumenten of ze niet als nog kunnen banksparen met hun ontslagvergoeding. Ze realiseerde zich vaak onvoldoende hoeveel tijd je kwijt bent met zo'n vehicle.
Het ontbinden van zo'n BV is ook nog een hele oefening. Bezint eer ge begint
Rick Schmitz  |   | 
20-02-2014
 | 
16:13 uur
Is het een idee om mijn stamrecht BV te liquideren?

In het Belastingplan 2014 heeft de wetgever gekozen voor een stimulerend beleid ten aanzien van de ontmanteling van bestaande Stamrecht BV’s door 20% belastingkorting te bieden bij uitkering vanuit de Stamrecht BV.

Bij het overhevelen van het vermogen in een Stamrecht BV naar privé vereenvoudigt de ex-werknemer zijn financiële situatie en krijgt hij eenmalig 20% belastingkorting in 2014.

Bovendien bespaart u jaarlijkse administratieve lasten door te kiezen voor een turboliquidatie van zijn Stamrecht BV.

Niet in alle gevallen is liquidatie van de stamrecht BV gunstig. Zo kan een uitkering financieel nadelig uitpakken wanneer de aandeelhouder zijn pensioen in de Stamrecht BV opbouwt.
Jeedi  |   | 
7-11-2014
 | 
10:00 uur
Met verbazing lees ik dit artikel. Deze mogelijkheden zijn er niet meer sinds 1-1-2015. Er moet direct afgerekend worden met de fiscus ws tegen het hoogste tarief.
Michael  |   | 
15-05-2015
 | 
13:48 uur
Bovenstaand artikel is niet meer up-to-date en het fiscale regime is gewijzigd. Indien u informatie wilt over de mogelijkheden van een B.V., neem dan contact op met een adviseur.
Bas van Vliet  |   | 
6-07-2015
 | 
14:57 uur
Zoals meerdere mensen hier hebben aangegeven is het artikel niet meer up-to-date, hierdoor kunnen misvattingen ontstaan. Misschien een idee voor de redactie om dit artikel te verwijderen of gedeeltelijk aan te passen?
Jiri Brings  |   | 
15-11-2016
 | 
11:00 uur
De stamrecht BV is aanzienlijk minder interessante geworden. En aangezien het artikel niet aangepast of verwijderd lijkt te worden: de belangrijkste verandering is dat de ''stamrechtvrijstelling'' is komen te vervallen. Het is hierdoor fiscaal minder aantrekkelijk geworden dan voorheen.
Erik  |   | 
17-05-2017
 | 
13:57 uur
Dit artikel is aanzienlijk verouderd. Als je vragen hebt over stamrecht BV ga dan niet uit van dit artikel, maar neem contact op met een professional.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10