zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oudere medewerker met jonge manager de klos

18 juni 2013 - Veertigplussers met een veel jongere leidinggevende lopen meer risico om te worden ‘afgeserveerd’. De meeste managers zijn weliswaar tevreden over hun prestaties, echter, de angst dat ze over onvoldoende veerkracht beschikken, leidt uiteindelijk toch tot een negatievere beoordeling. Vaak ten onrechte.

Dat stelt Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch human resource management aan de Radboud Universiteit Nijmegen, tijdens de Tempo-Team College Tour van 13 juni jongstleden. Hierbij waren kopstukken uit het bedrijfsleven, docenten en studenten bijeen om hun visie op het thema ‘veerkracht’ te geven.



Leeftijdsstereotypering
Van der Heijden doet al sinds de jaren 90 onderzoek naar loopbaanbeleid en baseert haar bevindingen op grote hoeveelheden data uit diverse onderzoeken die zij bestudeerd heeft. "Hoe groter het leeftijdsverschil tussen een werknemer en zijn of haar direct leidinggevende, hoe meer kans op negatieve leeftijdsstereotypering. Dat geldt vooral wanneer er sprake is van een oudere werknemer en een jongere leidinggevende. De vooroordelen zijn dan het sterkst en dat leidt vaak tot een minder goede beoordeling. Ze zijn bang dat veertigplussers onvoldoende in staat zijn om mee te veranderen. Hun flexibiliteit, ambities en innoverend vermogen zouden afnemen. Eerder onderzoek in binnen- en buitenland heeft echter aangetoond dat dit niet klopt". Het vermogen van deze leeftijdsgroep om veerkrachtig te zijn wordt volgens de hoogleraar dus ten onrechte in twijfel getrokken. Wel is het belangrijk dat werknemers ook daadwerkelijk kunnen blijven leren in hun werk. De zogenaamde leerwaarde van hun functie is dan ook cruciaal in deze.

Langer doorwerken
HR-dienstverlenerTempo-Team voerde al eerder campagne tegen vooroordelen die er leven over oudere medewerkers. Volgens directeur Kees Stroomer is het hoog tijd dat deze snel verdwijnen. "We moeten in de toekomst steeds langer doorwerken. Mensen al op hun veertigste afschrijven is dan ook niet terecht. U bent in dit deel van uw werkbare leven juist ontzettend waardevol, dankzij uw kennis en opgebouwde ervaring."

Training
Volgens deskundigen vormt dit stereotype-denken zelfs een gevaar voor de economie. Wie als vijftigplusser wordt ontslagen, blijft gemiddeld twee keer zo lang werkloos als iemand die jonger is. "Het zou goed zijn als managers zich bewust worden van de gevaren van leeftijdsstereotypering", aldus Van der Heijden. "Ze moeten getraind worden in de mogelijke beoordelingsfouten die ze op basis van leeftijd, hetzij bewust dan wel onbewust, kunnen maken. Zo voorkomen we dat ouderen onnodig worden ‘afgeserveerd’ en zonder baan komen te zitten."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leiderschapsstijl jonge manager van grote invloed op rendement
 Jonge manager is immoreel
 Topmanager wordt schaars
 Jonge manager heeft moeite met oudere werknemer
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
18-06-2013
 | 
11:31 uur
Helder stuk van Beatrice van der Heijden.

HR en het signaal
Wat mij veel meer interesseerd is of die betreffende jonge managers, maar meer nog al die recruiters, HR professionals en 'cowboys' dit signaal oppaken en er pro-actief mee aan de slag gaan.

Het is namelijk niet zo zeer dat die jonge manager dit betreft, maar als we even kijken naar het huidig gehanteerde W&S/recruitment proces, rijzen je de haren te beregen.

Langer doorwerken en de verborgen schade
De verborgen schade voor de NL economie zoals men op dit moment te werk aan het gaan is in Human Capital land kan gerust worden geschat op 5 tot 10 miljard op jaarbasis.

Dat is niet alleen de gemiste derving zakelijk gezien maar ook nog eens de gaten die er zakelijk zijn gevallen en de doorlopende schade in de gevallen dat senior professionals werden vervangen door weinig toevoegende 'young upcomming professionals'.... u weet wel, het type dat HR etc maar zo moeilijk blijken te kunnen vinden.

Aanslag op Kenniskapitaal
Met de stappen die vanaf 2009 door overheid en bedrijfsleven zijn gezet, hebben alleen de hoofdrolspelers, ogenschijnlijk, garen gespind en voordeel behaald. Ogenschijnlijk want het begint steeds meer executives toch steeds duidelijker te worden dat er een enorme aanslag is gepleegt op het NL Kennis Kapitaal.

Huidige visie en sfeer
Steeds duidelijker is het aan het worden dat de overheid slechts verzand in allerlei 'non' discussies van non-onderwerpen en geen enkele strategie en visie ten toon spreid ook maar iets aan deze steeds groter worden schadepost te gaan doen. In het kielzog ziet men ook het bedrijfsleven meer en meer tot stilstand komen.

Binnen vele organisaties ziet men dan ook zaken volledig tot stilstand komen en vanuit een angstsfeer een soort apathie optreden.

Veel geblaat, weinig wol
Velen roepen wel dat er 'IETS' moet gebeuren maar zeggen niet wat. Vanuit de politiek komen alleen nog oneliners en uiteraard de vooruitzichten dat er, in weerzin van het economische momentum, nog meer kosten aan zitten te komen voor het Jennis Kapitaal en de samenleving. Uiteraard niet voor de hoofdrolspelers.

Importantie en de nabije toekomst
Hoezeer ik Tempo Team bewonder voor innemen van dit standpunt, zien we he bedrijfsleven voor alsnog nog steeds niet volgen. De vraag hier rijst dan ook of menig CEO zich dan ook werkelijk bewust is van de stand van zaken en de schade die inertie met zich mee aan het brengen is.

Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
19-06-2013
 | 
07:51 uur
Opvallend, wist niet dat er een causaal verband was tussen de leeftijd van manager en de mate van leeftijdsstereotypering. Erg belangrijk dat probleem proactief wordt opgelost.
NumoQuest®  |   | 
19-06-2013
 | 
09:44 uur
@ Adriana van Schalken

Uit diverse andere bronnen, uiteraard informeel, begrijp ik dat dit probleem wel degelijk speelt. Overigens, als we in ogenschouw nemen dat er een aanzienlijk aantal senior professionals werden vervangen door 'youg upcoming profssionals', dan is een dergelijke gang van zaken erg voor te stellen.
Henk  |   | 
2-10-2019
 | 
14:38 uur
Als iemand 30 jaar is en over aanname van personeel gaat (dat komt voor), wie denkt u zal deze eerder aannemen, de jongen van 28 of die ''oude man''van 48. Mijn vrouw heeft dit werk gedaan en geeft volmondig toe dat ze alleen maar leeftijdsgenootjes aannam of jonger. Uiteraard dit ontkennende

Hoeveel jonge managers zouden zich bedreigd voelen door mensen die veel ouder dan hem zijn en alleen al om die reden de aanname van ''ouder''personeel tegenhouden.
Hoe komt het toch dat jongeren steeds meer goddelijke eigenschappen worden toegedacht. Is dit omdat de macht steeds meer bij jongeren komt welke de eigenleeftijd groep vooral veel goede eigenschappen toedicht? Vroeger kon je (ook niet altijd goed) pas manager worden als je wist wat er te koop was. Nu denkt een jongere ik wil status, wil geld en een dikke auto, weet je wat ik wordt manager. Je zult maar 50 /60 jaar zijn en je ''kleinkind'' van 23 komt jouw vertellen hoe het moet en wat er gaat gebeuren en jouw een fuctioneringsgesprek afneemt. Ik zou er in ieder geval niet goed van worden

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10