zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beursintroducties wereldwijd scherp gedaald

2 oktober 2012 - Ook in het derde kwartaal van 2012 zijn de beursintroducties wereldwijd weer afgenomen, maar recente beursnoteringen wijzen voor de komende maanden op verbeterde marktomstandigheden. Dit blijkt uit de Global IPO update van Ernst & Young. Tot nu toe is wereldwijd bij beursgangen (IPO’s) USD 24,1 miljard aangetrokken, dit is 46 procent minder is dan in het tweede kwartaal van 2012.

In aantallen ging het in het derde kwartaal van 2012 wereldwijd om 165 deals, 33 procent minder dan de 248 in het tweede kwartaal van 2012. Het in totaal aangetrokken bedrag werd in het afgelopen kwartaal flink opgestuwd door de beursgang van Japan Airlines ter waarde van USD 8,5 miljard, ofwel 35 procent van de totale waarde wereldwijd in het derde kwartaal van 2012. Gemeten naar aangetrokken kapitaal bestond de top drie onder de beurzen in het derde kwartaal uit de Tokyo Stock Exchange, de Shenzhen Stock Exchange (twaalf procent, USD 2,8 miljard, 35 beursintroducties) en Bursa Malaysia (tien procent, USD 2,4 miljard, vier beursintroducties). 


René Coenradie, Leader van het IPO Center of Excellence van Ernst & Young: "In de zomermaanden was er weinig bedrijvigheid en een aantal prominente introducties werden dit kwartaal uitgesteld. Toch zijn we vanwege een grote transactie in de afgelopen paar weken en twee binnenkort te verwachten deals van meer dan USD een miljard, optimistischer dat het vertrouwen onder beleggers in het volgende kwartaal terugkeert." 

Veelbelovende IPO-pijplijn in Azië

De markten in Azië namen in het derde kwartaal van 2012 76 procent van het met introducties aangetrokken kapitaal voor hun rekening. Groot-China tekende alleen al voor 35 procent van het aantal transacties en voor 25 procent van het aangetrokken kapitaal (58 deals voor in totaal USD 6,0 miljard). In vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar wisten de Aziatische beurzen van kwartaal op kwartaal het aangetrokken kapitaal te verhogen, terwijl het aantal transacties afnam (136 deals, waarmee in totaal USD 13,4 miljard werd opgehaald).
Coenradie vervolgt: "Hoewel er in China en Hongkong minder activiteit was, zijn bepaalde markten, zoals Maleisië en Singapore, bijzonder actief. Dit gaat om een aantal sectoren zoals de mijnbouw, industriële sector en de gezondheidszorg. De algemene conclusie is dat het Aziatisch-Pacifisch gebied beter presteert dan vorig jaar en vanwege een aantal uitzonderlijk grote deals is er sprake van vertrouwen."
Van de grootste tien beursintroducties wereldwijd in het afgelopen kwartaal vonden er zes plaats op een Aziatische aandelenbeurs. De grootste Aziatische IPO’s waren dit kwartaal de notering van Japan Airlines Co Ltd aan de Tokyo Stock Exchange ter waarde van USD 8,5 miljard, die van het Maleisische IHH Healthcare Bhd, dat zowel aan de Singapore Stock Exchange als aan de Bursa Malaysia genoteerd is (USD 2,1 miljard) en het Chinese Inner Mognolia Yitai Coal Co Ltd aan de Hong Kong Stock Exchange (USD 0,9 miljard). 

VS: aantal hoger, maar omvang lager

Op de Amerikaanse beurzen werd in het derde kwartaal van 2012 met 23 transacties 15 procent van het kapitaal wereldwijd opgehaald, oftewel in totaal USD 3,5 miljard (in aantallen een daling van 30 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012). Hoewel er naar waarde gemeten sprake was van een daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, lag het aantal 21 procent hoger, voornamelijk door een reeks late transacties aan het einde van het kwartaal. 

Europa blijft opnieuw achter; Poolse IPO’s voorop in Europa

Terwijl de Poolse hoofd- en junior beurs wat betreft IPO-activiteit vooropliepen, met twaalf van de 23 introducties, bleef de Europese IPO-markt in het afgelopen kwartaal lijden onder de lastige economische omstandigheden. Met 23 IPO’s werd slechts USD 372 miljoen opgehaald (een schamele twee procent van het wereldwijd aangetrokken kapitaal), tegen USD 985 miljoen met 60 deals in het tweede kwartaal van 2012. "Naarmate de kapitaalmarktindices omhoog gaan en de volatiliteit afneemt, verwachten wij een terugkeer van het vertrouwen onder beleggers en bedrijven. Dit zal voor een geleidelijke verbetering van de handelsvolumes zorgen. In de komende maanden voorzien wij IPO’ s vanwege carve-outs en nog meer beursgangen van staatsondernemingen," aldus Coenradie.
Meeste IPO’s in de industriële sector, de gezondheidszorg en de grondstoffensector
In het derde kwartaal van 2012 liep, gemeten naar opgehaald kapitaal, de industriële sector (USD 10,6 miljard met 29 deals) wereldwijd voorop. Hierbij werd duidelijk geprofiteerd van stimuleringspakketten van de overheid overal ter wereld. Als tweede eindigde qua IPO-activiteit de gezondheidszorg (USD 2,7 miljard met acht deals) gevolgd door de grondstoffensector (USD 2,3 miljard met 27 deals). 

Vooruitzichten

Coenradie: "Er worden eind 2012 nog diverse grote introducties verwacht maar de markt blijft opportunistisch en selectief. In de eerste helft van 2013 verwachten we grotere aantallen. De sectoren om in de gaten te houden zijn de technologiesector, de consumentenproducten en de industriële sector."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veel uitgestelde beursgangen door volatiele aandelenmarkt
 Ondernemingen lijken groter dan ze zijn voor beleggers
 Duurzaamheidsinformatie weegt vaker mee bij beleggingsbesluit
 Kapitaal door beursintroducties stijgt met 141 procent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10