zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stevige zomerdip in HR-vacatures

21 september 2012 - De vraag naar HR-managers en -adviseurs is in de zomer van 2012 gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De daling van HR-vacatures van juli naar augustus met -36 procent werd vooraf gegaan door twee maanden van lichte groei. Van mei naar juni met +negen procent en van juni naar juli met +twee procent.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de HRM arbeidsmarkt, 3e kwartaal 2012’ van Michel Verdoold, competence director HRM bij Yacht. Verdoold: "Het is ieder jaar rustiger in de zomermaanden als gevolg van de vakantieperiode. De dip is nu echter aanzienlijk sterker dan vorig jaar: -36 procent versus –twaalf procent. Het aantal HR-vacatures is gedaald in alle branches. Vooral in de hoek van de Energie en Telecom en Finance zijn de dalingen groot." 



Ondergrens bereikt

Verdoold: "Het aantal online en printvacatures op het gebied van hoogopgeleide HRM'ers daalt verder en de daling is groter dan in andere vakgebieden. De daling over het hele jaar is -42 procent ten opzichte van 2011. De afgelopen jaren is in de HR-functie een enorme efficiencyslag doorgevoerd. Nu lijkt er zich echter een tweede besparingsronde op de HR-afdeling te voltrekken en het is de vraag hoe ver je door kunt gaan met het uithollen van HR. De ondergrens lijkt bereikt na jaren van besparingen op de HR-afdeling, zeker gezien de uitdagingen waar men op dit moment voor staat." 

Schaarste aan hoogopgeleiden al voelbaar

Op dit moment is de schaarste aan hoogopgeleide technici al enige tijd voelbaar. Verdoold: "De vraag is niet zo zeer of deze schaarste zich uitbreidt naar andere vakgebieden, maar wanneer. Uit onderzoek blijkt dat de nieuwe generatie medewerkers andere verwachtingen heeft van het werk en een andere kijk op carriereplanning. Het doel is niet om lifetime employment te bereiken bij één baas. De focus ligt meer op persoonlijke groei en afwisseling en de loyaliteit richting een werkgever is beperkter dan vroeger. Dit vraagt om een andere benadering van de arbeidsmarkt. HR is hierbij onmisbaar, maar als er verder wordt beknibbeld op HR, wordt het onmogelijk om een proactieve rol van betekenis te spelen." 

Meer behoefte aan HR-advies en begeleiding door crisis

Ook de crisis heeft consequenties voor de mate waarin een beroep wordt gedaan op HR. Verdoold: "Ontslagrondes, continue overleg met de OR en bonden, engagementvraagstukken en leiderschapsontwikkelingen vragen de volle aandacht van HRM'ers. Ook zien we steeds vaker dat vacaturestops niet veel langer vol te houden zijn, doordat gaten ontstaan op cruciale plaatsen. Kortom: de druk op HR is groot en een goede bezetting, al dan niet flexibel, is essentieel voor de bedrijfsvoering en het toekomstperspectief van de organisatie." 

De belangrijkste HR-thema's

Strategische personeelsplanning en kennismanagement zijn een logisch thema als gevolg van vergrijzing en ontgroening. De behoefte aan een grotere flexschil is ook bij veel organisaties manifest aanwezig. Wendbaarheid, de mate waarin een organisatie kan inspelen op veranderingen, speelt in op de steeds sneller veranderende buitenwereld en politieke onzekerheid. Verdoold: "Grote en belangrijke thema's. Het bestuur van organisaties zal moeten inzien dat de rol van HR cruciaal is. Misschien niet met directe consequenties voor het resultaat in 2012, maar des te meer in de jaren erna. Hopelijk is HR in een positie om haar rol te claimen en het verschil te maken voor de toekomst."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-manager beslist zelf wie IT-afdeling versterkt
 HR-manager: zijn uw medewerkers en uzelf wel wakker?
 Aantal HR vacatures weer in de lift
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10