2 mei 2012 -
Nog nooit is het belang van goed netwerken zo groot geweest als nu. In de tijden dat er economische onzekerheden zijn, de begroting nog altijd niet in orde is, het aantal werklozen blijft stijgen en het aantal vacatures blijft dalen, zijn persoonlijke contacten de sleutel tot een nieuwe baan. Dat stelt Mervyn Nankoe van Dreamjob.
Om ervoor te zorgen dat u toch die droombaan te pakken krijgt, is het belang van netwerken gigantisch. Er zijn talloze manieren om succesvol te netwerken. Om te beginnen moet u er eerst voor zorgen dat iedereen weet wie u bent. Hiermee bedoel ik niet dat iedereen uw naam moet weten, maar dat de personen om u heen weten wat uw kwaliteiten en specialiteiten zijn. Zorg dat zij weten wie u bent, wat uw propositie is en wat uw doelstellingen zijn.
Ken uzelf
Een voorbeeld hiervan is een oud-cliënt bij Dreamjob. Deze mevrouw werd boventallig verklaard binnen de organisatie waar zij werkte, maar was zo vastgeroest in haar functie, dat ze vergat na te denken over zichzelf. Hierdoor was ze zichzelf even kwijt. Voordat we aan de slag konden met het zoekproces, moesten eerst haar persoonlijke eigenschappen worden ontdekt; wie ben ik, wat kan ik, wat kan ik beter én wat wil ik. Pas als u dat weet kunt u duidelijke doelen stellen: wie ben ik over zoveel jaar; waar werk ik; wat doe ik enzovoort. Het netwerken was voor haar niet nieuw, door haar lange ervaring in dezelfde functie, heeft ze talloze mensen uit hetzelfde vakgebied leren kennen. Het vinden van een baan was hierna dan ook geen probleem.
Zorg dat ze u kennen
Nu u weet wie u bent, is het belangrijk om dit over te dragen naar uw netwerk. Gebruik iedereen binnen uw netwerk, zowel persoonlijk als zakelijk. Iedereen kan voor u belangrijk worden. Cruciaal is om de relaties die u al heeft, te onderhouden. Het is zeer opvallend als u ineens contact met iemand opneemt, omdat u iets nodig hebt (lees: een nieuwe baan). Warme contacten zorgen voor warme gevoelens. Ga af en toe een praatje maken met iemand, stuur een berichtje, toon belangstelling en interesse. Zorg er wel voor dat u ook iets te melden heeft (wie u bent, wat u doet en wat u bezig houdt). Oppervlakkige relaties houden nooit lang stand, daarbuiten is netwerken voor de lange termijn. Luister naar wat ze te zeggen hebben. Dit is allemaal informatie die u kunt gebruiken; mogelijkheden in de markt, nieuwe functies, branches die goed/slecht lopen en ga zo maar door. Als we dieper de relatie ingaan, kan er ook op persoonlijk vlak een boel gewonnen worden; wees niet alleen een luisterend oor, maar ga er mee aan de slag. Heeft iemand net een kind gekregen? Stuur een kaartje. Kortom: wees relevant en hou ze op de hoogte!
Tips
Een aantal do’s and don’ts voor netwerken.
• Netwerk alleen met mensen waarbij een wederzijds vertrouwen is. Op die manier kunt u eerlijk en open zijn over uzelf.
• Zorg voor een eigen ‘klantenbestand’. Verzamel visitekaartjes en organiseer deze systematisch; schrijf verjaardagen of belangrijke evenementen op, niemand onthoudt alles; hou bij wat de doelstellingen en kwaliteiten van relaties zijn, deze kunnen later nog van pas komen.
• Houd uw contacten warm. Bedank voor een uitnodiging ook al kunt u niet komen, bedank voor eventuele lijntjes die ze hebben uitgezet en overleg als u zijn of haar gegevens doorzet aan een ander.
• Wees bereid om anderen te helpen, als u iemand helpt zijn ze sneller geneigd om u ook te helpen.
In deze 'lastige' tijd zoeken we elkaar allemaal op. We schikken in en kruipen dicht tegen elkaar aan. Iedereen heeft elkaar nodig en daarom is het hebben van warme contacten zo belangrijk. Het positief gebruik maken van je netwerk komt er juist nu op aan. Als je het goed onderhouden hebt, zoals in het artikel beschreven, mag je / moet je de vruchten ervan plukken.