21 november 2011 -
Wie kent het niet? Te veel werk, te weinig tijd... U krijgt stress bij het zien van alle klussen en taken die er op u liggen te wachten en u weet niet hoe u ze allemaal gepland krijgt. Het werk stapelt zich op en u krijgt het gevoel dat u achter de feiten aan loopt. Werkdruk geeft frustratie en stress omdat u langzaam de grip en het overzicht verliest, zo stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl.
Typische kenmerken van te hoge werkdruk zijn: opgejaagd gevoel, toch werk mee naar huis nemen, veel zuchten, sneller lopen. Blijft het lichaam in deze verhoogde staat van paraatheid, dan pleegt u roofbouw.
Persoonlijkheid
Goed prioriteren en tijdmanagement zorgen niet altijd voor minder werkdruk. De oorzaak van werkdruk kan namelijk ook persoonlijk zijn. U bent bijvoorbeeld een perfectionist. Hierdoor werkt u veel langer aan een taak en komen andere taken in het geding. Een belemmerende overtuiging kan zijn dat u denkt dat u niet zorgvuldig gewerkt hebt als u niet alles perfect onderbouwd hebt of als u zich niet voor 300 procent hebt ingezet. Of u krijgt een nieuwe opdracht waarvoor u niet voldoende kennis en ervaring hebt. U gaat op uw tenen lopen en overvraagt uzelf. Kortom, innerlijke overtuigingen kunnen de veroorzakers zijn van uw gevoel van werkdruk.
Hulp
Bij het ervaren van werkdruk is het belangrijk om de 'veroorzaker' daarvan te zoeken. Hebt u niet de echte oorzaak te pakken, dan zal het probleem weer terugkomen. Om uit te zoeken welke overtuigingen u in de weg zitten, is het raadzaam een ander te vragen u daarbij te helpen. De ander kijkt vanuit een ander perspectief en ziet daardoor eerder achterliggende overtuigingen.
Tips om achterliggende overtuigingen te achterhalen
1. Ga op zoek naar uw eigen gedachten, gevoelens, handelingen en aannames over werk, werkhouding, taken en verwachtingen van uzelf en de organisatie. Brainstorm, associeer en schrijf dit alles op.
2. Kijk samen met iemand die u vertrouwt welke overtuigingen over uw werk en werkhouding u hebt. Kenmerkend voor overtuigingen: ze bevatten de woorden altijd of nooit plus een waardeoordeel.
3. Kijk wat die overtuigingen u opleveren. Waarom wilt u gelijk hebben in uw overtuiging? Wat vertellen deze overtuigingen u in relatie tot uw werk?
4. Waar belemmert deze overtuiging u binnen uw werk? Wat is het nadeel van deze overtuiging?
5. Vindt u dat deze overtuiging reëel en kloppend? Is deze overtuiging waar?
Bewustwording van uw overtuigingen zorgt er vaak al voor dat u kunt gaan veranderen, want vaak zult u merken dat uw overtuiging uiteindelijk geen stand meer houdt. Misschien bent u voor uw organisatie goed genoeg met 90 procent inzet en zonder perfectionisme. Of kunt u in uw team gerust aangeven dat u graag hulp wilt bij een nieuwe klus. Dat scheelt veel werkdruk!
Vraag het gratis e-boek '7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen' aan op www.ligtpunt.nl.