1 juni 2011 -
In drukke tijden is het moeilijk om rust te creëren en u niet te laten meeslepen door alle emoties en stress van uzelf en uw omgeving. En u weet: te hoge werkdruk geeft stress en kans op burn-out. Als iedereen rent, gaat u ook rennen. Stresssituaties werken aanstekelijk naar collega's, maar ook klanten voelen de stress.
Dat stelt Nell van de Ligt van ligtpunt.nl. Vaak rent u van de ene afspraak naar de andere. 's Avonds bent u te moe om vrienden te bezoeken of leuke dingen te doen. Als u thuis komt, ligt u het liefst op de bank omdat u doodmoe bent van de druk die u de hele dag gevoeld hebt.
Neerwaartse spiraal
Als u het veel te druk hebt, gaat u vaak doen wat urgent is en prioriteit heeft. U hebt steeds minder ruimte voor neventaken, u kunt dat eenvoudigweg niet meer opbrengen. Maar de neventaken worden op een gegeven moment ook urgent, dus u gaat achter de feiten aan lopen. Zo komt u in neerwaartse spiraal, waar u moeilijk uit komt. Als u gestrest bent, krijgt u steeds minder ruimte waardoor u ook niet meer flexibel, creatief en innovatief kunt zijn.
Afweermechanismen
Vaak wilt u voor uzelf niet erkennen dat u gestrest bent en dat u er last van hebt. Allerlei afweermechanismen maken dat u niet wilt zien wat er aan de hand is. U denkt ‘het komt nu niet goed uit om te minderen’, ‘ik heb hier nu geen tijd voor’ enzovoort. Maar stress leidt tot psychosomatisch klachten geven en die zijn echt niet gezond. U krijgt klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, spierpijnen door spanningen, hartklachten, depressiviteit, ademhalingsproblemen, enzovoort. Ja u kunt zelfs dood gaan aan stress.
Investering
Het is dus belangrijk om te onderkennen dat u gestrest bent en dat er iets moet gebeuren, wilt u erger voorkomen. Dus: kijk in de spiegel, ga de confrontatie met uzelf aan en neem verantwoordelijkheid voor de situatie. Besef dat u op kort termijn moet investeren (nu tijd maken om orde op zaken te stellen), om op de langere termijn iets te winnen (minder werkdruk en stress). Het kost tijd om u te beraden, onderzoek te doen en te kijken hoe u de situatie aan wilt pakken. Neem die tijd.Valkuil hierbij is dat u waarschijnlijk nu meteen gaat roepen dat u geen tijd hebt om te investeren, omdat alles dan helemaal in de soep gaat lopen. En dus rent u maar door, verandert er helemaal niets en stevent u regelrecht op ziekteverzuim af.
Negen tips
1. Neem tijd om u te beraden op wat u dagelijks doet en wat u zou willen doen. Maak hier een overzicht van.
2. Onderzoek waarom u niet overal aan toe komt en wat u eraan zou willen doen. Wat zijn bijvoorbeeld achterliggende obstakels waardoor u zich laat meeslepen door de waan van de dag?
3. Wie en wat bepaalt uw agenda en hoe wilt u uw agenda zelf inrichten?
4. Wat is dringend? Denk ook aan de langere termijn.
5. Maak lijstjes om werktaken te onthouden.
6. Concentreer u op uw eigen taken en laat u niet afleiden door wat anderen van u vragen.
7. Plan rust (pauzes) en ontspanning (na het werk) in zodat u voldoende energie opdoet voor taken die energie vragen.
8. Neem alleen bij hoge uitzondering werk mee naar huis.
9. Zoek eventueel deskundige hulp bij deze zoektocht, want vaak zit u vast in een bepaald patroon en ziet u zelf niet wat u precies doet, maar ook niet wat de alternatieven en mogelijkheden zijn.
Vraag het gratis e-boek "7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen" aan op www.ligtpunt.nl .