zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander raakt van slag door zomertijd

25 maart 2011 - Zo'n 40 procent van de mensen geeft aan ongeveer een dag nodig te hebben om aan zomertijd te wennen. En maar liefst een op de tien Nederlanders is echt behoorlijk van slag als de klok een uur vooruit wordt gezet en heeft minstens een week nodig om weer in het goede ritme te komen. Ook blijkt dat vrouwen meer moeite hebben om zich aan te passen aan de zomertijd dan mannen.

Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard naar het bioritme van Nederland. De natuur heeft een ritme en alle Nederlanders hebben een ritme. Dat de overgang naar zomertijd onze biologische klok ontregelt en dus ons ritme kan verstoren, is al langer bekend. Maar dat zoveel mensen er zeker een dag of meer aan moeten wennen, is opmerkelijk. Gelukkig raakt niet iedereen van slag of uit zijn ritme van dat uurtje verschil. Sterker nog, relatief veel jonge mensen verheugen zich er juist op. Langer licht en dus meer tijd om iets uit de dag te halen, vinden zij. 



Waarom zomertijd?
Op de vraag naar het waarom van zomer- en wintertijd - energie besparen - weet 75 procent het goede antwoord. Toch zijn er nog aardig wat mensen die denken dat zomer- en wintertijd ooit zijn ingevoerd om te voorkomen dat we in andere tijdzone terechtkomen vanwege het draaien van de aarde. Een vijfde van de Nederlanders wil zomer- en wintertijd alleen hanteren als er ook echt energie wordt bespaard. Ruim elf procent is er ronduit op tegen dat de klok wordt verzet. 

Bioritme van Nederland

In het onderzoek is ook een aantal vragen gesteld over het bioritme van Nederlanders in het algemeen. Bijvoorbeeld of Nederlanders wel makkelijk hun bed uitkomen, op welke delen van de dag ze zich op hun best voelen en of ze wel de tijd nemen voor een goed ontbijt. Bijna een kwart van alle respondenten staat doorgaans eerder op dan ze graag willen. Ongeveer twintig procent moet op een normale (werk)dag voor 6.30 uur opstaan, terwijl het merendeel dit liever niet doet. 's Avonds gaan de meeste Nederlanders wel naar bed op de tijd die ze graag willen. 

Nederlander is ochtendmens
Uit de test blijkt overigens dat Nederland bijna twee keer zoveel ochtend- als avondmensen telt. Ruim een vijfde van de ondervraagden komt 's ochtends moeilijk uit bed. Mannen komen 's ochtends (gemiddeld) makkelijker hun bed uit dan vrouwen. Een ochtendhumeur komt in Nederland vrij weinig voor (2,3 procent).
Nederlanders zijn tenslotte over het algemeen best tevreden over hun ritme van de dag (bijna 60 procent). Ongeveer een derde zou het ritme wel willen aanpassen. Veertien procent geeft aan liever een uurtje eerder te beginnen en stoppen en ruim zestien procent geeft aan graag een uurtje later te willen beginnen en stoppen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Avondmens krijgt het zwaar volgende week
 ‘Werknemer kan het best biologische klok volgen’
 Ochtendmensen hebben meer energie
 Nederlander heeft slaap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10