Sociale netwerken (nog) geen invloed op koopbeslissing
14 januari 2011 -
Voor Nederlandse consumenten is internet verreweg het meest invloedrijke medium. Internet wordt vooral gebruikt voor onderzoeksdoeleinden om beslissingen te onderbouwen en te staven. Opvallend is dat sociale netwerken vooralsnog geen rol van betekenis spelen bij het nemen van (aankoop)beslissingen.
Dit blijkt uit onderzoek naar de invloed van internet op consumenten dat communicatiebureau Fleishman-Hillard jaarlijks internationaal uitvoert. De observatie dat sociale netwerken zoals Facebook nog geen belangrijke rol spelen bij consumentenbeslissingen is verklaarbaar: sociale netwerken dienen vooralsnog overwegend een ontspannings- en entertainmentfunctie waarbij merken hoogstens een faciliterende rol vervullen. "Met de toename van trends zoals social shopping waarbij sociale netwerken aanbevelingsfuncties zullen gaan integreren, zal de invloed van sociale netwerken op besluitvormingsprocessen waarschijnlijk sterk stijgen," zegt David Wolff, Associate Director Digital bij Fleishman-Hillard Amsterdam.
Zoekmachines Op dit moment spelen zoekmachines wel een essentiële rol bij besluitvorming. Vooral in beslissingen rondom luxe artikelen zoals consumenten-elektronica en reizen is internet dominant.
Advies van anderen Indien mensen afgaan op advies van anderen, dan is het vertrouwen in vrienden, familie en collega's enorm. Opvallend genoeg blijkt de meerderheid opinies van vreemden maar deels te vertrouwen terwijl de bruikbaarheid hiervan wel een stuk hoger ingeschat wordt. Daarop aansluitend is het vertrouwen in informatie afkomstig van gesponsorde of betaalde bloggers nihil.
Twitter Opvallend is dat consumenten over het algemeen weinig waarde hechten aan het traditionele 'zenden' van boodschappen door bedrijven via microblogs zoals Twitter. Het wordt pas relevant voor consumenten zelf als bedrijven rechtstreeks de conversatie met hen aangaan: dan wordt de inzet van dergelijke microblogs hoog gewaardeerd. Veel bedrijven lijken de kracht en mogelijkheden van dergelijke één op één communicatie nog te onderschatten.