11 oktober 2010 -
11,7 procent van de Europese Raden van Bestuur bestaat uit vrouwen. In 2008 was dat nog 9,7 procent. Dankzij het daar geldende wettelijk quotum blijft Noorwegen koploper met 37,9 procent vrouwen aan de top. In Portugal, Italië, Griekenland, Spanje, België en Frankrijk is het aantal vrouwen in de Raad van Bestuur verdubbeld.
Wetgeving omtrent gelijke behandeling die momenteel ter discussie staat in een aantal landen, heeft een significante invloed hieropj, evenals toegenomen aandeelhouders- en media-aandacht voor het onderwerp. Dit komt naar voren uit de EuropeanPWN BoardWomen Monitor 2010.
Groei alom
Koplopers op het gebied van het aantal vrouwen aan de top blijven de Scandinavische landen, waar veertien tot bijna 40 procent van de bestuurszetels ingenomen wordt door vrouwen. In de meeste andere Europese landen is een groeiende trend waarneembaar. In elf van de zeventien landen bestaan de Raden van Bestuur inmiddels voor meer dan tien procent uit vrouwen. De grootste groei vond plaats in Italië en Portugal, hoewel het totale aantal vrouwen aan de top laag blijft (respectievelijk 3,93 en 3,45 procent).
Positieve impact De gemiddelde Raad van Bestuur bestaat uit 11,7 mensen, waarvan 1,4 vrouw zijn. Vier van de vijf Raden van Bestuur hebben tenminste een vrouw in hun gelederen. Bijna de helft van de Raden van Bestuur heeft meer dan een vrouw aan boord en een op de vier meer dan drie. Een duidelijk teken dat steeds meer bedrijven overtuigd zijn van de positieve impact van seksediversiteit aan de top.
Zo ja, een wettelijk quotum om genoeg vrouwen in bestuursfuncties te krijgen. Kijken naar wie de beste is, is er dan even niet bij. Hoewel meer vrouwen in bestuursfuncties meer dan prima is, is een wettelijk quotum opleggen een dwangmiddel wat niet per definitie de beste op de betreffende stoel zet.
Overigens is ''vriendjes'' op bestuursstoelen zetten ook niet wenselijk.
Nanty
|
|
11
-
10
-
2010
|
10
:
19
uur
Vriendjes komen er al altijd en dan werkt qoutum enkel.
Ennuh.....wat is de stand van zaken in ons o, zo modern NL?
Ach, wat zijn wij vrouwen toch bang om als excuustruus te worden neergezet.
Ik denk dat er geen enkele vrouw is die een functie gaat vervullen waarvan ze niet heel zeker weet dat ze het kan, dat is vrouwen namelijk eigen. Die willen zeker weten dat ze het kunnen. Dat in tegenstelling tot mannen, die denken/hopen dat ze het kunnen, en kunnen het dan niet.
Dus als je denkt dat je het kunt, en je wordt gevraagd als excuustruus, so what! Dan laat je toch gewoon zien dat je 't kan, en goed ook!
Vreneli Stadelmaier, directeur SheConsult